Tarta szpinakowa
Idealna na obiad lub kolację.
Sposób przygotowania
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło. Pokrój je nożem na kawałki. Uformuj z mąki kopiec, zrób w jego środki dołek, do którego wrzuć dwa żółtka oraz łyżkę śmietany i szczyptę soli.
Składniki delikatnie wymieszaj. Ugniataj ciasto, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Włóż zagniecione ciasto do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
W czasie gdy spód do tarty się podpieka przygotować farsz szpinakowy. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż drobno posiekany czosnek. Po chwili dodaj do niego zamrożony szpinak i smaż na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody. Posól do smaku.
Patelnię zestaw z ognia, aby szpinak lekko przestygł i dodaj ser feta oraz jajka. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wyłóż szpinakowy farsz. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.