Reklama

Reklama

Tarta szpinakowa

Idealna na obiad lub kolację.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 2 opakowania sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 g śmietany 12 proc.
  • 100 g masła
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło. Pokrój je nożem na kawałki. Uformuj z mąki kopiec, zrób w jego środki dołek, do którego wrzuć dwa żółtka oraz łyżkę śmietany i szczyptę soli.

Reklama

Składniki delikatnie wymieszaj. Ugniataj ciasto, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Włóż zagniecione ciasto do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. 

W czasie gdy spód do tarty się podpieka przygotować farsz szpinakowy. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż drobno posiekany czosnek. Po chwili dodaj do niego zamrożony szpinak i smaż na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody. Posól do smaku. 

Patelnię zestaw z ognia, aby szpinak lekko przestygł i dodaj ser feta oraz jajka. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Na podpieczone ciasto wyłóż szpinakowy farsz. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje