Tarta Tatin
Idealne ciasto do porannej kawy

Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. + 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2/3 kostki masła
- 1 jajko
- 3–4 twarde gruszki
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, wy - mieszaj w miseczce z 2 łyżkami cukru pudru i solą. Czubatą łyżkę masła pozostaw do przy - gotowania karmelu. Pozostałe masło dodaj do składników w miseczce. Potem wbij jajko. Wlej 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 15 minut. 2. W tym czasie gruszki umyj, wytrzyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Formę do tarty (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie formy rozłóż połówki gruszek - przecięciem do spodu. 3. Na patelni stop 1/2 szkl. cukru pudru. Karmel wymieszaj z 5 łyżka - mi wody, zagotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj odłożone masło. Owoce polej przy - gotowanym karmelem. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (o śr. 28 cm). Przykryj nim gruszki i mocno dociśnij. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. C. Piecz przez 25 minut. 5. Po upieczeniu wy - łóż na talerz do góry dnem, tak by owoce były na wierzchu. Oprósz je pozostałą łyżką cu - kru pudru. Podawaj np. z lodami waniliowymi.