Tarta truskawkowa

Na co masz dziś ochotę? Na elegancką tartę z owocowym nadzieniem czy wykwintne ciasteczka z karmelem, takie na raz? Wszystko, co zrobisz, uda się na sto procent, bo kruche ciasto to pewniak!

Pyszna tarta
Pyszna tarta 123RF/PICSEL

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść prostokątną formę.

2. Na krem zmiksuj w żaroodpornej misce truskawki z sokiem cytrynowym. Dodaj posiekane masło, żółtka, cukier i esencję waniliową. Wstaw miskę do garnka z wodą i podgrzewaj, mieszając (12-15 minut), aż krem zacznie gęstnieć. Odstaw na 2 godziny, aby krem ostygł.

3. Na ciasto wymieszaj mikserem suche składniki. Następnie zmiksuj z masłem. Dodaj żółtko z wodą i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę.

4. Włóż ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 4 mm. Przełóż do formy, wyrównaj brzegi. Wstaw do lodówki na 30 minut.

5. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą lub ryżem. Piecz 15 minut, następnie usuń papier oraz fasolę i piecz jeszcze 10 minut. Wyjmij z piekarnika. Odstaw, aby ostygło. 6 Wyłóż krem na ciasto. Na kremie zrób kleksy z kremówki. Udekoruj pokrojonymi truskawkami.

Nasza rada: Ciasto będzie bardziej kruche, jeśli białą mąkę wymieszasz z pełnoziarnistą (wystarczy pół na pół, inaczej trudniej się zagniata).

Zmysłowe smaki: Biszkopt z kremem i truskawkamiInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas