Reklama

Reklama

Tarta z aksamitnym białym kremem

Dla miłośników deserów z truskawkami.

Czas przyrządzenia: 65 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 duże jajko

Składniki - krem

  • 30 dag białej czekolady
  • 25 dag serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 35 dag małych, równych truskawek
  • 1 galaretka, np. truskawkowa
  • 1/2 łyżeczki likieru miętowego
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło schłodź w zamrażalniku. Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wymieszaj z krupczatką. Masło posiekaj drobniutko z cukrem. Wymieszaj z mąkami i zagnieć z jajkiem. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut.  

2. Ciasto rozwałkuj między 2 arkuszami pergaminu na kształt foremki. Przełóż do foremki i dociśnij do dna. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 st. Piecz 13-15 minut, przykrytą pergaminem i obciążoną suchą fasolą. Zdejmij pergamin i dopiecz przez 5-7 minut. Ostudź. 

3. Galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Odstaw. Podgrzej czekoladę z kremówką. Gdy się rozpuści i przestygnie, zmiksuj ją z serkiem. Truskawki umyj i przekrój na połówki, skrop likierem. Krem wylej na ciasto. Rozłóż truskawki i posmaruj je galaretką. Zostaw do zastygnięcia na min. 2 godziny. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje