Tarta z aksamitnym białym kremem
Dla miłośników deserów z truskawkami.

Składniki
- 15 dag mąki pszennej
- 7 dag mąki krupczatki
- 15 dag masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 duże jajko
- krem
- 30 dag białej czekolady
- 25 dag serka mascarpone
- 50 ml śmietanki kremówki
- 35 dag małych, równych truskawek
- 1 galaretka, np. truskawkowa
- 1/2 łyżeczki likieru miętowego
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło schłodź w zamrażalniku. Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wymieszaj z krupczatką. Masło posiekaj drobniutko z cukrem. Wymieszaj z mąkami i zagnieć z jajkiem. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. 2. Ciasto rozwałkuj między 2 arkuszami pergaminu na kształt foremki. Przełóż do foremki i dociśnij do dna. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 st. Piecz 13-15 minut, przykrytą pergaminem i obciążoną suchą fasolą. Zdejmij pergamin i dopiecz przez 5-7 minut. Ostudź. 3. Galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Odstaw. Podgrzej czekoladę z kremówką. Gdy się rozpuści i przestygnie, zmiksuj ją z serkiem. Truskawki umyj i przekrój na połówki, skrop likierem. Krem wylej na ciasto. Rozłóż truskawki i posmaruj je galaretką. Zostaw do zastygnięcia na min. 2 godziny.