Tarta z białą czekoladą i borówkami
Domowe ciasto z pachnącymi owocami – nie ma nic pyszniejszego! Lato w pełni, więc korzystajmy z jego smakowitych darów.
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wsyp mąkę, dodaj Kasię, cukier i wodę, żółtka.
2. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180 st. C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia. 4. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
5. Krem nałóż na ostudzony spód, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki, listkami mięty.