Reklama

Reklama

Tarta z białą czekoladą i borówkami

Domowe ciasto z pachnącymi owocami – nie ma nic pyszniejszego! Lato w pełni, więc korzystajmy z jego smakowitych darów.

Składniki

  • opakowanie kostki do pieczenia np. Kasia
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • 2 opakowania białej czekolady
  • opakowanie serka mascarpone
  • 300 gramów borówek amerykańskich
  • skórka z całej limonki
  • cukier puder do posypania liście świeżej mięty

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik  do 180 stopni. Do miski wsyp mąkę, dodaj Kasię, cukier  i wodę, żółtka.

Reklama

2. Zagnieć ciasto, zawiń  w folię i odłóż na 30 minut  do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180 st. C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia. 

3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia. 4. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką. 

5. Krem nałóż na ostudzony spód, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki, listkami mięty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje