Reklama

Reklama

Tarta z brokułem i suszonymi pomidorami

Tarta z brokułem i suszonymi pomidorami łączy ze sobą dwa kuchenne porządki. Kusi elegancją francuskiej kuchni, skąd się wywodzi, a znika z łatwością włoskiej pizzy. Z dodatkiem warzyw świetnie sprawdzi się na każdym stole. Tarta z brokułem i suszonymi pomidorami to doskonały wybór, gdy szukamy pysznego dania, które zachwyci naszych gości.

Czas przyrządzenia: około godziny

Składniki na ciasto

  • 125 dag mąki pszennej
  • 75 dag zimnego masła
  • 2 łyżki chłodnej wody
  • sól

Składniki na farsz

  • 1 mały brokuł
  • pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
  • 3 jajka
  • 250 ml tłustej śmietanki
  • gałka muszkatałowa
  • 100 dag sera dojrzewającego

Tarta z brokułem i suszonymi pomidorami - przygotowanie

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i masło - siekaj na drobne kawałeczki. Na środku zrób niewielką dziurkę, dolej wody i wyrabiaj na gładko.

Tak przygotowane ciasto, odstaw do lodówki na kwadrans owinięte w folię aluminiową.

Po schłodzeniu rozwałkuj je i wyłóż do specjalnej formy na tartę. Warto obciążyć ciasto specjalnymi ciężarkami do ciasta, aby nie rosło w trakcie pieczenia.

Tak przygotowaną formę wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut. Po tym czasie z ciasta zdejmij ciężarki, całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz jeszcze 5 minut.

Następnie przygotuj farsz. Rozbij jajka, zmieszaj je z dodatkiem śmietany, dopraw solą i pieprzem. Brokuł pokrój na małe różyczki. Pomidory odsącz z zalewy i potnij w paski. Warzywa ułóż na cieście i zalej masą jajeczną. 

Gotową tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni. Zapiekaj pół godziny, aż zetną się jaja.

Reklama

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Tarta z mięsem drobiowym

Tarta z truskawkami

Tarta z budyniem

Zobacz również:


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy