Tarta z brokułem i suszonymi pomidorami
Tarta z brokułem i suszonymi pomidorami łączy ze sobą dwa kuchenne porządki. Kusi elegancją francuskiej kuchni, skąd się wywodzi, a znika z łatwością włoskiej pizzy. Z dodatkiem warzyw świetnie sprawdzi się na każdym stole. Tarta z brokułem i suszonymi pomidorami to doskonały wybór, gdy szukamy pysznego dania, które zachwyci naszych gości.

Składniki
na ciasto
- 125 dag mąki pszennej
- 75 dag zimnego masła
- 2 łyżki chłodnej wody
- sól
na farsz
- 1 mały brokuł
- pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
- 3 jajka
- 250 ml tłustej śmietanki
- gałka muszkatałowa
- 100 dag sera dojrzewającego
Tarta z brokułem i suszonymi pomidorami - przygotowanie
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i masło - siekaj na drobne kawałeczki. Na środku zrób niewielką dziurkę, dolej wody i wyrabiaj na gładko.Tak przygotowane ciasto, odstaw do lodówki na kwadrans owinięte w folię aluminiową.Po schłodzeniu rozwałkuj je i wyłóż do specjalnej formy na tartę. Warto obciążyć ciasto specjalnymi ciężarkami do ciasta, aby nie rosło w trakcie pieczenia.Tak przygotowaną formę wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut. Po tym czasie z ciasta zdejmij ciężarki, całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz jeszcze 5 minut.Następnie przygotuj farsz. Rozbij jajka, zmieszaj je z dodatkiem śmietany, dopraw solą i pieprzem. Brokuł pokrój na małe różyczki. Pomidory odsącz z zalewy i potnij w paski. Warzywa ułóż na cieście i zalej masą jajeczną. Gotową tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni. Zapiekaj pół godziny, aż zetną się jaja.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: