​Tarta z brzoskwiniami

Dobra na każdą okazję.

Tarta z brzoskwiniami
Tarta z brzoskwiniami123RF/PICSEL

Składniki

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 i 1/2 dag zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml lodowatej wody
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 10 małych brzoskwiń
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie


Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jajko oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 min.

Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Przekrój na pół, usuń pestki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ciasta posyp bułką tartą oraz cukrem, zostawiając ok. 5 cm wolnego ciasta. Rozłóż połówki brzoskwiń i polej roztopionym masłem. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, wstaw blachę z tartą, piecz ok. 40 min, aż brzegi ciasta się zrumienią.

Rada:Brzoskwinie można posmarować podgrzanym mlekiem i miodem (po 1 łyżce)

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas