Tarta z brzoskwiniami
Dobra na każdą okazję.
Składniki
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 i 1/2 dag zimnego masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 50 ml lodowatej wody
- szczypta soli
Ponadto:
- 10 małych brzoskwiń
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1-2 łyżki cukru
- 1 jajko
Przygotowanie
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jajko oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 min.
Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Przekrój na pół, usuń pestki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ciasta posyp bułką tartą oraz cukrem, zostawiając ok. 5 cm wolnego ciasta. Rozłóż połówki brzoskwiń i polej roztopionym masłem. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, wstaw blachę z tartą, piecz ok. 40 min, aż brzegi ciasta się zrumienią.
Rada:Brzoskwinie można posmarować podgrzanym mlekiem i miodem (po 1 łyżce)