Tarta z groszkiem
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz masło.
Składniki na 8 porcji:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag zimnego masła
- 4 jajka
- 40 dag zielonego groszku
- 20 dag sera feta
- 150 ml gęstej śmietany kremówki
- sól
- biały pieprz
- suszona bazylia oraz mięta
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij 1 jajko, ew. dolej 1-2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj 30 minut. Groszek opłucz, wsyp na posolony wrzątek. Gotuj bez przykrycia ok. 7 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wystudź.
2. Fetę utrzyj ze śmietaną i pozostałymi jajkami. Zimny groszek zmiksuj. Wymieszaj go z masą serową. Przypraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i miętą.
3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozsmaruj farsz. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.