Reklama

Reklama

Tarta z grzybami

Przygotuj na obiad lub kolację. Rodzina będzie zachwycona!

Składniki

  • Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) 150g
  • mąka 300g
  • żółtko 2 szt.
  • woda100ml
  • sól do smaku

Składniki

  • Śmietanka 42%od OSM Piątnica 100 ml
  • Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
  • cebula 1 średnia sztuka
  • masło 1 łyżka
  • podgrzybek świeży lub mrożony 250 g
  • kurki świeże lub mrożone 250 g
  • pieczarka świeża 6 średnich sztuk
  • mąka 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C.

Reklama

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st.C, aż się zrumieni.

Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Autorem przepisu jest

Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona

Karkonoszy.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje