Tarta z grzybami
Przygotuj na obiad lub kolację. Rodzina będzie zachwycona!

Składniki
- Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) 150g
- mąka 300g
- żółtko 2 szt.
- woda100ml
- sól do smaku
- Śmietanka 42%od OSM Piątnica 100 ml
- Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- podgrzybek świeży lub mrożony 250 g
- kurki świeże lub mrożone 250 g
- pieczarka świeża 6 średnich sztuk
- mąka 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st.C, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.
Autorem przepisu jest
Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona
Karkonoszy.