Tarta z jajkami
Wielkanocne menu można wzbogacić o nieco bardziej nowoczesny przepis!

Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 2 jaja
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- farsz
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 kiełbasy polskie
- 10 śliwek kalifornijskich
- Ok. 12 cm kawałek pora
- Świeży tymianek
- 80 g sera Lazur
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietany 22%
- 2 jaja
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do malaksera przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Wbijamy jaja, dodajemy kawałki zimnego masła, sól i miksujemy najlepiej pulsacyjnie całość. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, krótko wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
Kiełbasę parzymy 10 minut we wrzątku, studzimy i kroimy w ukośne, duże plastry. Śliwki kroimy w paski a por w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i prażymy na nim krótko por, tylko tle by zmiękł i lekko się zeszklił. Doprawiamy solą i pieprzem i ściągamy z patelni, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko ją smażymy aż zrobi się lekko brązowa. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm, wykładamy nim spód i boki tortownicy.
Nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie ściągamy papier, układamy na cieście por, kiełbasę, śliwki kalifornijskie, kawałki sera i jaja pokrojone na ćwiartki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajami i zalewamy tartę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.