Reklama

Reklama

Tarta z jajkami

Wielkanocne menu można wzbogacić o nieco bardziej nowoczesny przepis!

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła

Składniki - farsz

  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 kiełbasy polskie
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • Ok. 12 cm kawałek pora
  • Świeży tymianek
  • 80 g sera Lazur
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 22%
  • 2 jaja
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Do malaksera przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Wbijamy jaja, dodajemy kawałki zimnego masła, sól i miksujemy najlepiej pulsacyjnie całość. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, krótko wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 

Reklama

Kiełbasę parzymy 10 minut we wrzątku, studzimy i kroimy w ukośne, duże plastry. Śliwki kroimy w paski a por w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i prażymy na nim krótko por, tylko tle by zmiękł i lekko się zeszklił. Doprawiamy solą i pieprzem i ściągamy z patelni, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko ją smażymy aż zrobi się lekko brązowa. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm, wykładamy nim spód i boki tortownicy. 

Nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie ściągamy papier, układamy na cieście por, kiełbasę, śliwki kalifornijskie, kawałki sera i jaja pokrojone na ćwiartki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajami i zalewamy tartę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje