Tarta z kremem cytrynowym i bezą
Efektowny deser, który pięknie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej. Ta pyszna tarta składa się z kruchego spodu, warstwy kremu cytrynowego oraz miękkiej w środku i chrupiącej na zewnątrz bezy. Palce lizać!
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Pokruszone drobno ciastka zmiksuj z płatkami kukurydzianymi. Połącz z masłem oraz czekoladą, zagnieć. Powstałą masą wylep formę.
2. Trzy cytryny sparz. Z dwóch otrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. 2/3 mleczka skondensowanego zagotuj razem z 15 dag cukru. W reszcie mleczka rozprowadź proszek budyniowy (waniliowy). Wlej na wrzące mleczko. Gotuj 2 minuty.
3. Budyń ostudź. Dodaj do niego kremówkę, 6 żółtek oraz sok wyciśnięty z cytryn (łyżkę soku odłóż). Kremem napełnij tartę, odstaw do stężenia.
4. Schłodzone białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj partiami 10 dag cukru i łyżkę soku z cytryny. Przełóż do szprycy, wyciśnij na masę cytrynową. Wstaw do piekarnika z funkcją grilla, zapiekaj, aż beza się zrumieni.