Tarta z kremem cytrynowym i bezą

Efektowny deser, który pięknie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej. Ta pyszna tarta składa się z kruchego spodu, warstwy kremu cytrynowego oraz miękkiej w środku i chrupiącej na zewnątrz bezy. Palce lizać!

Tarta z kremem cytrynowym i bezą
Tarta z kremem cytrynowym i bezą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Pokruszone drobno ciastka zmiksuj z płatkami kukurydzianymi. Połącz z masłem oraz czekoladą, zagnieć. Powstałą masą wylep formę. 

2. Trzy cytryny sparz. Z dwóch otrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. 2/3 mleczka skondensowanego zagotuj razem z 15 dag cukru. W reszcie mleczka rozprowadź proszek budyniowy (waniliowy). Wlej na wrzące mleczko. Gotuj 2 minuty. 

3. Budyń ostudź. Dodaj do niego kremówkę, 6 żółtek oraz sok wyciśnięty z cytryn (łyżkę soku odłóż). Kremem napełnij tartę, odstaw do stężenia. 

4. Schłodzone białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj partiami 10 dag cukru i łyżkę soku z cytryny. Przełóż do szprycy, wyciśnij na masę cytrynową. Wstaw do piekarnika z funkcją grilla, zapiekaj, aż beza się zrumieni.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas