Tarta z kremem ze słodkich ziemniaków

Warzywna słodkość

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Składniki kruchego ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Bataty ugotować do miękkości w łupinkach. Potem odcedzić je, lekko przestudzić, obrać i zmiksować na gładko. 

2. Formę do tarty o śr. 24 cm posmarować kostką do pieczenia Kasia i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować. Plackiem wylepić formę. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200 st. Mus z batatów wymieszać z solą, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Krem rozsmarować na podpieczonym spodzie. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut. 

3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć dekoracyjne rozetki na wierzch wystudzonego ciasta. Oprószyć je cynamonem.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas