Tarta z truskawkami
Wykorzystajmy sezon na truskawki. Tarta z nimi smakuje wyjątkowo!

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g schłodzonego masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- jajko
- krem: opakowanie serka mascarpone, łyżeczka ksylitolu
- ok. 500 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę przez grube sito. Dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i miód, szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy na tartę wylepiamy ciastem i nakłuwamy w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serek mascarpone mieszamy z ksylitolem. Na upieczony spód wykładamy masę z serka i pokrojone na połówki świeże truskawki
Czas przygotowania: wraz z pieczeniem ok. 60 minut.