Tarta ze szparagami

Proste i smakowite danie!

Składniki

  • pęczek szparagów
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 60 g startego sera brie (lub cheddar)
  • 4 łyżki parmezanu
  • kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej np. Znakomitej Konspol
  • garść pomidorków cherry

Składniki - ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • łyżka lodowatej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności szykujemy ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą. Rozcieramy masło z mąką aż powstaną "okruchy" ciasta. Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 

Reklama

Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. 

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości. Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki. Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika. 

Szynkę wędzoną wieprzową przekrajamy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje