Reklama

Reklama

Tartaletki

Na przekąskę w sam raz!

Składniki - ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 5 łyżek wody

Składniki - farsz

  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • olej do smażenia
  • 4 jajka
  • pojemnik śmietany
  • 15 dag sera pleśniowego typu lazur
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • szczypta kurkumy
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Zagnieć składniki na ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut. Cebule i pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. 

2. Ciasto rozwałkuj, rozłóż w foremkach, ponakłuwaj widelcem. Włóż na kwadrans do lodówki. Podpiecz 10 minut w temp. 200 st. C. 

3. Białka ubij, dodaj żółtka i śmietanę. Ubijaj. Pokrusz ser, wsyp do masy. Przypraw. Na podpieczony spód układaj pieczarki, zalej masą, ułóż pomidory. Zapiekaj 30 minut, aż masa się zetnie. Podawaj z surówkami na ciepło lub zimno. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama