Tartaletki
Na przekąskę w sam raz!

Składniki
- ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- kostka masła
- 5 łyżek wody
- farsz
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- olej do smażenia
- 4 jajka
- pojemnik śmietany
- 15 dag sera pleśniowego typu lazur
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- szczypta kurkumy
- 4 pomidorki koktajlowe
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Zagnieć składniki na ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut. Cebule i pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. 2. Ciasto rozwałkuj, rozłóż w foremkach, ponakłuwaj widelcem. Włóż na kwadrans do lodówki. Podpiecz 10 minut w temp. 200 st. C. 3. Białka ubij, dodaj żółtka i śmietanę. Ubijaj. Pokrusz ser, wsyp do masy. Przypraw. Na podpieczony spód układaj pieczarki, zalej masą, ułóż pomidory. Zapiekaj 30 minut, aż masa się zetnie. Podawaj z surówkami na ciepło lub zimno.