Tartaletki z jagodami
Masło posiekaj nożem na kawałki, dodaj mąkę, cukier i szybko zagnieć ciasto.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 250 g zimnego masła
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 350 g jagód
Sposób przygotowania:
Masło posiekaj nożem na kawałki, dodaj mąkę, cukier i szybko zagnieć ciasto. Przełóż do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj, wytnij szklanką kółka i wykładaj nimi foremki do babeczek wysmarowane masłem. Nakłuj widelcem i piecz w temp. 180 C przez ok. 30 minut (do zrumienienia). W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, przestudź. Stopniowo dodawaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Schłodź w lodówce przez około godzinę. Przełóż na upieczone spody tartaletek, na wierzchu rozłóż owoce.
Czas przygotowania: 60 minut