Tarteletki z budyniem waniliowym, makiem i żurawinami
Wyjątkowo smaczna kompozycja.

Składniki na ok. 10 sztuk:
Ciasto:
- 500 g mąki, - 1 opakowanie drożdży w proszku, - 250 ml letniego mleka, - 100 g cukru, - 75 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu w proszku, - 450 ml mleka, - 40 g cukru, - 125 g suszonych żurawin, - 30 orzechów włoskich, - 1 opakowanie maku (250 g)
Dodatkowo:
- 50 g dżemu morelowego
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, cukier i masło. Zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto urosło. 2. Budyń zmieszać ze 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do zagotowanego mleka dodać mleko z budyniem i gotować, mieszając. Żurawiny pokroić i dodać do mleka (zostawić 2-3 łyżki stołowe żurawin na później). Orzechy rozdrobnić i zmieszać z makiem. 3. Ciasto drożdżowe zagnieść i podzielić na ok. 10 równych części. Z każdej części uformować kulkę i rozgnieść ją dłonią. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na niej porcje ciasta. Na każdą porcję nałożyć budyń i mak. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok 18-20 minut. 4. Dżem zmieszać z 1 łyżką stołową wody i zagotować, następnie przecisnąć przez sito i posmarować nim tarteletki. Posypać pozostałymi żurawinami. Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta drożdżowego Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Żurawiny osuszyć i dodać do budyniu. Wartości odżywcze (1 tarteletka): Wartość energetyczna: 485 kcal / 2030 kJ Białko: 9,3 gTłuszcz: 14,4 g Węglowodany: 80 g