Tatar ze śledzia
Popularna zakąska z barowej lady w nowym wydaniu. Sprawdź, jak sprawdzi się na domowym stole.

Składniki
- świeży niesolony filet ze śledzia
- 30 gram suszonych śliwek
- 2 jabłka
- por
- cebula
- świeży majeranek
- olej
- pestki słonecznika
- kwaśna śmietana
- sok z cytryny
- cukier, sól, pieprz
15 min
Filety ze śledzia opłucz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kawałkami śliwek i siekanym majerankiem. Polej olejem i sokiem z cytryny, dodaj przyprawy. Połącz wszystkie składniki dokładnie mieszając i wstaw do lodówki na około godzinę.
Jabłka i pora pokrój w kawałki. Dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj ze śmietaną i odrobiną cukru. Słonecznik spraż na patelni. Dodaj do jabłek i pora.
Na tak przygotowaną sałatkę ułóż zamarynowane kawałki śledzia. Udekoruj ziołami, podawaj z cebulką.
***
zobacz także:
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy programTUTAJ>>>