Reklama

Reklama

Tatarskie racuchy

Wytrawne racuchy z mięsem będą miłym zaskoczeniem dla miłośników ich słodkiej wersji. Są wyjątkowo sycące i pyszne.

Czas przyrządzenia: 40 min + wyrastanie
Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa, najlepiej baraniny, ew. wołowiny
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szkl. mleka
  • 10 żółtek
  • 1 jajko
  • ½ kostki (10 dag) masła
  • 1 duża cebula
  • ½ kostki (5 dag) świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2–3 kostki smalcu do smażenia w głębokim tłuszczu
  • sól
  • pieprz mielony
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Mleko lekko podgrzej. Odlej ½ szkl. i wkrusz do niego drożdże. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Masło stop, przestudź i utrzyj z żółtkami. Do miski wsyp pozostałą mąkę. Dodaj łyżeczkę soli. Wlej żółtka z masłem, pozostałe mleko i zaczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Cebulę obierz, posiekaj. Do mięsa wbij jajko, wsyp cebulę, dodaj sól i pieprz, wyrób masę.

3. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Szeroką szklanką wycinaj kółka. Na środku każdego placuszka kładź po łyżce farszu i zawijaj brzegi ciasta tak, aby nachodziły na mięso, ale nie całkiem je przykrywały. Ulepione w ten sposób racuchy ułóż na stolnicy i poczekaj 30 minut, by wyrosły. W głębokim rondlu rozgrzej smalec. Porcjami wkładaj racuchy (mięsem do góry) i smaż 3 minuty. Przewracaj na drugą stronę i smaż 4 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową  i odkładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Reklama

Farsz bez mięsa

Przygotuj nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów (jak na pierogi). Aby masa nie wypadła podczas smażenia, zagęść ją bułką tartą.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: racuchy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje