Tatarskie racuchy
Wytrawne racuchy z mięsem będą miłym zaskoczeniem dla miłośników ich słodkiej wersji. Są wyjątkowo sycące i pyszne.

Składniki
- 1 kg mielonego mięsa, najlepiej baraniny, ew. wołowiny
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szkl. mleka
- 10 żółtek
- 1 jajko
- ½ kostki (10 dag) masła
- 1 duża cebula
- ½ kostki (5 dag) świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2–3 kostki smalcu do smażenia w głębokim tłuszczu
- sól
- pieprz mielony
- mąka do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzej. Odlej ½ szkl. i wkrusz do niego drożdże. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Masło stop, przestudź i utrzyj z żółtkami. Do miski wsyp pozostałą mąkę. Dodaj łyżeczkę soli. Wlej żółtka z masłem, pozostałe mleko i zaczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Cebulę obierz, posiekaj. Do mięsa wbij jajko, wsyp cebulę, dodaj sól i pieprz, wyrób masę.
3. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Szeroką szklanką wycinaj kółka. Na środku każdego placuszka kładź po łyżce farszu i zawijaj brzegi ciasta tak, aby nachodziły na mięso, ale nie całkiem je przykrywały. Ulepione w ten sposób racuchy ułóż na stolnicy i poczekaj 30 minut, by wyrosły. W głębokim rondlu rozgrzej smalec. Porcjami wkładaj racuchy (mięsem do góry) i smaż 3 minuty. Przewracaj na drugą stronę i smaż 4 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Farsz bez mięsa
Przygotuj nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów (jak na pierogi). Aby masa nie wypadła podczas smażenia, zagęść ją bułką tartą.