Tę pizzę przygotujesz w kwadrans. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej!

Masz ochotę na domową pizzę, ale jednocześnie brak ci czasu na pracochłonne przygotowanie i wyrabianie ciasta? Nie musisz rezygnować z ulubionego przysmaku ani zamawiać go w przypadkowej knajpie. Twoim kołem ratunkowym okaże się pizza z chleba tostowego. Błyskawiczna i dziecinnie prosta w przyrządzeniu. Z daniem poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Do dzieła!

Pizza z chleba tostowego dla zabieganych szefów kuchni
Pizza z chleba tostowego dla zabieganych szefów kuchni123RF/PICSEL

Pizza na chlebie tostowym: Kto doceni ją najbardziej?

Być może kulinarni tradycjonaliści złapią się za głowę na myśl o pizzy bez klasycznego ciasta, ale nawet oni dadzą się przekonać do eksperymentu.

  • Przede wszystkim przygotowanie pizzy na chlebie pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Ten argument jest kluczowy, gdy chcemy cieszyć się smakiem domowego posiłku, ale nie  mamy zbyt wiele czasu na jego przyrządzenie. Potrawę można zrobić w kilkanaście minut!

  • Prosty przepis na pizzę docenią osoby, które stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki. Kulinarny sukces z pewnością doda skrzydeł i zachęci do sięgania po coraz bardziej złożone receptury.

  • Pizza z chleba tostowego to kapitalny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek. Pieczywo zaczęło robić się czerstwe? Nie musi lądować w koszu! Obróbka, jakiej zostanie poddane, sprawi, że z chęcią zasiądziemy do degustacji. W ramach dodatków można wykorzystać pozostałości sera, warzyw czy wędlin, na które brakuje już pomysłu.

  • Jest to strzał w dziesiątkę, gdy chcemy uraczyć niespodziewanych gości efektowną przekąską na ciepło. Spontaniczne wizyty znajomych już nigdy nie przyprawią nas o ból głowy i nie będą kojarzyć się z nerwowym krzątaniem się po kuchni lub sprintem do sklepu.

Pizza z chleba tostowego z piekarnika

Przygotuj blaszkę, w której zamierzasz piec nietuzinkową pizzę, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż ciasno kromki chleba tostowego. Posmaruj je sosem pomidorowym. W jego roli doskonale sprawdzi się przecier pomidorowy z ziołami (np. oregano), a jeśli czas naprawdę cię goni, możesz użyć keczupu. Posyp startym serem żółtym lub mozzarellą.

Na tak przygotowanej podstawie błyskawicznej pizzy ułóż wybrane dodatki. Może to być kombinacja podsmażonych pieczarek, szynki, kiełbasy, papryki, cebuli... Czego dusza i podniebienie zapragną! Wierzch posyp resztką sera.

Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Jak długo piec pizzę? Zajmie to 12-15 minut. Po wyjęciu posyp listkami świeżej bazylii. Takiemu przysmakowi nie oprze się nikt.

Warto pamiętać: Przepis możesz wykorzystać do zrobienia zgrabnych pizzerinek. W takim wariancie nie układaj pieczywa w brytfannie zbyt ciasno.

Pizza z chleba tostowego na patelni

To równie pomysłowy i apetyczny sposób na przygotowanie ciepłego posiłku. Efekt cię zaskoczy, ponieważ tym razem połączysz inspiracje słynną włoską potrawą z... omletem! Dowiedz się, jak przygotować pizzę z chleba tostowego i jajek.

  • W pierwszej kolejności przygotuj masę jajeczną. Potrzebujesz: 4 jajek, 50 ml mleka i dużej szczypty soli. Składniki wymieszaj trzepaczką, by powstała jednolita masa. Zanurz w niej kromki chleba.

  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej i ciasno układaj pieczywo. Po kilku minutach wlej resztę jajek i mleka.

  • Smaż do momentu, aż jajka zetną się i zaczną odchodzić od brzegów naczynia. Wtedy przewróć całość na drugą stronę.

  • Zarumieniony wierzch posmaruj sosem pomidorowym i wyłóż dowolne dodatki. Pamiętaj, by całość posypać serem - ponownie możesz wykorzystać ulubiony gatunek sera żółtego albo mozzarellę. Cheddar również doskonale sprawdza się w obróbce termicznej. Gdy będzie już kusząco roztopiony, pizzę zdejmij z patelni i podziel na kawałki. 
Jak odświeżyć czerstwy chleb?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas