Tę pizzę przygotujesz w kwadrans. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej!

Pizza z chleba tostowego dla zabieganych szefów kuchni
Pizza z chleba tostowego dla zabieganych szefów kuchni123RF/PICSEL

Pizza na chlebie tostowym: Kto doceni ją najbardziej?

  • Przede wszystkim przygotowanie pizzy na chlebie pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Ten argument jest kluczowy, gdy chcemy cieszyć się smakiem domowego posiłku, ale nie  mamy zbyt wiele czasu na jego przyrządzenie. Potrawę można zrobić w kilkanaście minut!
  • Prosty przepis na pizzę docenią osoby, które stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki. Kulinarny sukces z pewnością doda skrzydeł i zachęci do sięgania po coraz bardziej złożone receptury.
  • Pizza z chleba tostowego to kapitalny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek. Pieczywo zaczęło robić się czerstwe? Nie musi lądować w koszu! Obróbka, jakiej zostanie poddane, sprawi, że z chęcią zasiądziemy do degustacji. W ramach dodatków można wykorzystać pozostałości sera, warzyw czy wędlin, na które brakuje już pomysłu.
  • Jest to strzał w dziesiątkę, gdy chcemy uraczyć niespodziewanych gości efektowną przekąską na ciepło. Spontaniczne wizyty znajomych już nigdy nie przyprawią nas o ból głowy i nie będą kojarzyć się z nerwowym krzątaniem się po kuchni lub sprintem do sklepu.

Zobacz również:

    Pizza z chleba tostowego z piekarnika

    Pizza z chleba tostowego na patelni

    • W pierwszej kolejności przygotuj masę jajeczną. Potrzebujesz: 4 jajek, 50 ml mleka i dużej szczypty soli. Składniki wymieszaj trzepaczką, by powstała jednolita masa. Zanurz w niej kromki chleba.
    • Na głębokiej patelni rozgrzej olej i ciasno układaj pieczywo. Po kilku minutach wlej resztę jajek i mleka.
    • Smaż do momentu, aż jajka zetną się i zaczną odchodzić od brzegów naczynia. Wtedy przewróć całość na drugą stronę.
    • Zarumieniony wierzch posmaruj sosem pomidorowym i wyłóż dowolne dodatki. Pamiętaj, by całość posypać serem - ponownie możesz wykorzystać ulubiony gatunek sera żółtego albo mozzarellę. Cheddar również doskonale sprawdza się w obróbce termicznej. Gdy będzie już kusząco roztopiony, pizzę zdejmij z patelni i podziel na kawałki. 
    Jak odświeżyć czerstwy chleb?Interia KulinariaInteria Kulinaria