Jesienny hit. Przepis na chlebek, który smakuje jak hygge na talerzu

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Wilgotny, pachnący jesienią chlebek dyniowy bez problemu przygotujesz w domu
Wilgotny, pachnący jesienią chlebek dyniowy bez problemu przygotujesz w domuCanva ProINTERIA.PL

Jesienny chlebek, który pokochasz

Zobacz również:

Najlepszy chlebek dyniowy - przepis

Kawałki ciasta dyniowego z orzechami pekan ułożone na drewnianej desce, w tle mała dynia i laski cynamonu dodające klimatu jesiennego wypieku.
Fenomenalny chlebek dyniowy idealny na jesieńCanva ProINTERIA.PL

Składniki

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 2 jajka (ocieplone, nie prosto z lodówki)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
30 min
3-4
  • Purée z dyni (dynię upiec 40 min w 180 stopniach w piekarniku przez 40 min, ostudzić i zblendować na purée) włożyć do miski, dodać jajka oraz olej i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką i imbirem. Dokładnie wymieszać suche składniki.
  • Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie i krótko wymieszać łyżką.
  • Ciasto wyłożyć do małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
"Ewa gotuje": Lemoniada ogórkowaPolsat