Te tosty francuskie nie mają sobie równych. Miękkie i chrupiące jednocześnie

Opiekane w tosterze kromki chleba często wybieramy na śniadanie. Podajemy je zazwyczaj z dżemem albo żółtym serem. Możemy też przygotować tosty francuskie, których podstawą przygotowania jest moczenie pieczywa w jajkach roztrzepanych z mlekiem i usmażenie na patelni. To także dobry sposób na to, aby nie marnować jedzenia i wykorzystać kromki chleba czerstwego.

Tosty francuskie - proste w przygotowaniu i smaczne
Tosty francuskie - proste w przygotowaniu i smaczne123RF/PICSEL

Tosty francuskie to ciekawa propozycja na śniadanie. Można przygotować je w wersji na słono lub na słodko. Idealnie smakują z dodatkiem owoców czy podane z żółtym serem i szynką. Podpowiadamy, jak zrobić smaczne tosty francuskie.

Tosty francuskie na słono i słodko

Tosty francuskie możemy podawać na słono lub słodko. Wystarczy dodać odpowiednią przyprawę do roztrzepanego jajka (w wersji na słono - odrobina soli, na słodko - może być to np. cukier puder, cukier, miód). Dodatki wybieramy według uznania. Najprostsze tosty francuskie na słono to kromki chleba namoczone w mleku z jajkiem z dodatkiem soli, usmażone na złoty kolor. Można też przełożyć takie dwie kromki np. żółtym serem, szynką, usmażonymi wcześniej pieczarkami czy pomidorem.

Czytaj również: Śniadania dookoła świata

Tosty francuskie na słodko - z dodatkiem cynamonu

Składniki: 

  • 2 kromki chleba
  • jajko
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie: 

Francuskie tosty, jakich jeszcze nie jadłaś!Interia Kulinaria

Tosty francuskie na słodko z miodem i bananami

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki miodu
  • banany
  • miód

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbij do miski, wymieszaj z mlekiem oraz miodem.
  2. Kromki chleba maczaj w przygotowanej mieszance, a następnie smaż na patelni, aż się zarumienią. 
  3. Usmażone tosty polej dodatkowo miodem. Na wierzchu ułóż plasterki banana. 

Przepis na tosty francuskie z serem i szynką

Składniki:

  • 4 kromki chleba 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 plastry szynki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbij do miski, wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprze.
  2. Na patelni rozgrzej masło.
  3. Chleb w jajku smaży na złoto, odwróć, położ na wierzchu plasterek szynki i plasterek sera. Smaż, aż ser się rozpuścić. 

Tosty francuskie z jajkiem sadzonym

Tosty francuskie z jajkiem sadzonym można podać z sałatką z pomidorów
Tosty francuskie z jajkiem sadzonym można podać z sałatką z pomidorów 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 kromki chleba 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 4 jajka sadzone
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajko roztrzep i wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. 
  2. Na patelni rozgrzej masło. 
  3. Chleb w jajku smaż, aż się zarumienią.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wbij jajko. Usmażone jajko ułóż na wierzch tosta i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas