Te tosty francuskie nie mają sobie równych. Miękkie i chrupiące jednocześnie
Opiekane w tosterze kromki chleba często wybieramy na śniadanie. Podajemy je zazwyczaj z dżemem albo żółtym serem. Możemy też przygotować tosty francuskie, których podstawą przygotowania jest moczenie pieczywa w jajkach roztrzepanych z mlekiem i usmażenie na patelni. To także dobry sposób na to, aby nie marnować jedzenia i wykorzystać kromki chleba czerstwego.
Spis treści:
Tosty francuskie to ciekawa propozycja na śniadanie. Można przygotować je w wersji na słono lub na słodko. Idealnie smakują z dodatkiem owoców czy podane z żółtym serem i szynką. Podpowiadamy, jak zrobić smaczne tosty francuskie.
Tosty francuskie na słono i słodko
Tosty francuskie możemy podawać na słono lub słodko. Wystarczy dodać odpowiednią przyprawę do roztrzepanego jajka (w wersji na słono - odrobina soli, na słodko - może być to np. cukier puder, cukier, miód). Dodatki wybieramy według uznania. Najprostsze tosty francuskie na słono to kromki chleba namoczone w mleku z jajkiem z dodatkiem soli, usmażone na złoty kolor. Można też przełożyć takie dwie kromki np. żółtym serem, szynką, usmażonymi wcześniej pieczarkami czy pomidorem.
Czytaj również: Śniadania dookoła świata
Tosty francuskie na słodko - z dodatkiem cynamonu
Składniki:
- 2 kromki chleba
- jajko
- łyżka masła
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Tosty francuskie na słodko z miodem i bananami
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 2 jajka
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki miodu
- banany
- miód
Przygotowanie:
- Jajka rozbij do miski, wymieszaj z mlekiem oraz miodem.
- Kromki chleba maczaj w przygotowanej mieszance, a następnie smaż na patelni, aż się zarumienią.
- Usmażone tosty polej dodatkowo miodem. Na wierzchu ułóż plasterki banana.
Zobacz także: 3 sprawdzone sposoby na bułki
Przepis na tosty francuskie z serem i szynką
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 4 plastry sera cheddar
- 4 plastry szynki
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka rozbij do miski, wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprze.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Chleb w jajku smaży na złoto, odwróć, położ na wierzchu plasterek szynki i plasterek sera. Smaż, aż ser się rozpuścić.
Tosty francuskie z jajkiem sadzonym
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 4 jajka sadzone
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Jajko roztrzep i wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Chleb w jajku smaż, aż się zarumienią.
- Na patelni rozgrzej masło i wbij jajko. Usmażone jajko ułóż na wierzch tosta i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.