Te ziemniaki robią furorę! Proste i efektowne

Kto nie kocha pieczonych ziemniaków? W takim wykonaniu nie sposób się im oprzeć!

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniakiPicsel123RF/PICSEL

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C (góra-dół).

Dokładnie wyszoruj ziemniaki. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, co 2 mm zrób głębokie nacięcie. Uważaj, żeby nie przekroić do końca!

Do naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oliwy. Włóż rozgniecione ząbki czosnku oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Posól i polej resztą oliwy. Piecz 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie wysuń na chwilę naczynie i rozsmaruj po ziemniakach masło oraz posyp je rozmarynem i tymiankiem, przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 30 minut pod przykryciem.

* * *

Zobacz więcej:

"Ewa gotuje": Polędwiczki z rusztuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas