Tempura

Ulubione danie Japończyków.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 500 g filetu z karmazyna
  • sok z 1 cytryny
  • 12 krewetek
  • 500 g brokułów
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki1 bakłażan
  • 1 żółtko
  • 0,5 l lodowatej wody
  • 250 g mąki
  • ok. 1 l. oleju
  • kawałek świeżego chrzanu
  • 20 g soli
  •  1/8 l sosu sojowego
  • cytryna do dekoracjiPrzygotowanie:

Filet rybny pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Krewetki obrać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię, bakłażana i marchewki pokroić w plasterki. Żółtko zmieszać z ½ l lodowato zimnej wody, do tego przesiać mąkę i wymieszać. Tłuszcz rozgrzać, składniki (najpierw warzywa, następnie ryba i krewetki) zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Do tempury podawać chrzan pokrojony w paseczki, sól i sos sojowy.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas