Tempura
Ulubione danie Japończyków.
- 500 g filetu z karmazyna
- sok z 1 cytryny
- 12 krewetek
- 500 g brokułów
- 1 cukinia
- 2 marchewki1 bakłażan
- 1 żółtko
- 0,5 l lodowatej wody
- 250 g mąki
- ok. 1 l. oleju
- kawałek świeżego chrzanu
- 20 g soli
- 1/8 l sosu sojowego
- cytryna do dekoracjiPrzygotowanie:
Filet rybny pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Krewetki obrać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię, bakłażana i marchewki pokroić w plasterki. Żółtko zmieszać z ½ l lodowato zimnej wody, do tego przesiać mąkę i wymieszać. Tłuszcz rozgrzać, składniki (najpierw warzywa, następnie ryba i krewetki) zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Do tempury podawać chrzan pokrojony w paseczki, sól i sos sojowy.