Ten pasztet bije na głowę tradycyjne przepisy! Idealny dla sercowców

Przepis na pasztet z soczewicy zadowoli wszystkich smakoszów, którzy są już nieco zmęczeni tradycyjnymi świątecznymi potrawami. Jest aromatyczny i cudownie wilgotny, więc posmakuje nie tylko wegetarianom! Sprawdzi się jako smaczna przekąska na sylwestra lub noworoczne spotkanie przy stole. Do tej prostej receptury wracać będziesz nie tylko od święta.

Zadbaj o to, by wśród potraw sylwestrowych i noworocznych nie zabrakło pasztetu z soczewicy
Zadbaj o to, by wśród potraw sylwestrowych i noworocznych nie zabrakło pasztetu z soczewicy123RF/PICSEL

Wegetariański pasztet: jaką soczewicę wybrać?

Czerwona, żółta, zielona, brązowa, czarna - dzięki różnym odmianom tej rośliny strączkowej na naszych talerzach może zrobić się naprawdę kolorowo! Do zrobienia pasztetu wegetariańskiego poleca się szczególnie czerwoną oraz zieloną. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mają one nieco odmienne właściwości kulinarne. Czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania i dość szybko się rozgotowuje. Przypadnie do gustu kucharzom, którzy lubią bardziej gładką konsystencję dań. Z kolei soczewica zielona zachowuje swoją ziarnistą strukturę, więc postaw na nią, gdy zależy ci na bardziej "chrupiącym" efekcie.

Przepis na pasztet z soczewicy: dopasuj go do siebie!

Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że nie trzeba ściśle trzymać się jednej konkretnej receptury. Możesz modyfikować ją na bieżąco w zależności od tego, jakie produkty masz w swoich zapasach i jakie smaki cenisz najbardziej.

Bardzo popularnym rozwiązaniem jest łączenie czerwonej soczewicy ze startą marchewką. Zwartą konsystencję pasztetu z soczewicy i doskonały smak uzyskać można również poprzez dodanie batatów, selera i korzenia pietruszki. Gdy chcesz, by danie było jeszcze bardziej konkretne, wzbogacić je możesz ryżem lub kaszą jaglaną. Eksperymentuj do woli!

Jak zrobić pasztet z soczewicy?

Z przepisem poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Dzięki takim patentom łatwo będzie rozbudzić w sobie kulinarną pasję i coraz chętniej zaglądać do kuchni. Czas więc przejść od słów do czynów. Oto instrukcja krok po kroku, dzięki której wyczarujesz wyborny pasztet roślinny.

  • Soczewicę zalej ciepłą wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Powinna całkowicie wchłonąć wodę. W przypadku soczewicy czerwonej potrwa to około 20 minut. Zaglądaj do garnka co jakiś czas - nie można dopuścić, by przypaliła się i przywarła do dna garnka!

  • Podczas gotowania przygotuj resztę warzyw (marchew, cebulę, pora, selera, korzeń pietruszki lub opcjonalnie batata): umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach i podsmażaj przez 10 minut na patelni. Dla zaostrzenia smaku dodaj drobno posiekany czosnek. Jego porcję dopasuj do własnych preferencji. Mieszankę możesz doprawić szczyptą soli.

  • Ugotowaną soczewicę odcedź na sitku, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Połącz z resztą warzyw i wymieszaj z trzema jajkami.

  • Dodaj przyprawy. To bardzo ważny etap, ponieważ bez nich warzywna kombinacja może okazać się mdła. Nie żałuj sobie świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, sproszkowanego imbiru i curry.

  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja byłaby zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Jak piec pasztet z soczewicy? Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz przez godzinę. Danie będzie gotowe, gdy wierzch się zarumieni, a boki zaczną odstawać od brzegów formy.
Smak pasztetu z soczewicy urozmaicisz ulubionymi ziarnami
Smak pasztetu z soczewicy urozmaicisz ulubionymi ziarnami123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Tak przygotowane danie podawać można na ciepło i na zimno. Okaże się doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa i sałatki warzywnej. Urozmaici repertuar przekąsek na sylwestra, ale na co dzień też nie powinno brakować go w jadłospisie. Soczewica stanowi bowiem doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego. Jest skarbnicą potasu, który warunkuje prawidłową pracę serca i pomaga zapobiegać nadciśnieniu oraz rozwojowi miażdżycy.

Jedzenie soczewicy pomaga uzupełniać niedobory żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Wspiera więc procesy krwiotwórcze i leczenie anemii. Roślina zawiera także błonnik, który daje uczucie sytości. Ogranicza ochotę na podjadanie, dzięki czemu łatwiej jest wytrwać w swoich dietetycznych postanowieniach.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas