Ten pasztet bije na głowę tradycyjne przepisy! Idealny dla sercowców

Zadbaj o to, by wśród potraw sylwestrowych i noworocznych nie zabrakło pasztetu z soczewicy
Zadbaj o to, by wśród potraw sylwestrowych i noworocznych nie zabrakło pasztetu z soczewicy123RF/PICSEL

Wegetariański pasztet: jaką soczewicę wybrać?

Warzywa strączkowe. Jak je gotować?INTERIA.TVInteria.tv

Przepis na pasztet z soczewicy: dopasuj go do siebie!

Jak zrobić pasztet z soczewicy?

  • Soczewicę zalej ciepłą wodą w proporcji 1:2 i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Powinna całkowicie wchłonąć wodę. W przypadku soczewicy czerwonej potrwa to około 20 minut. Zaglądaj do garnka co jakiś czas - nie można dopuścić, by przypaliła się i przywarła do dna garnka!
  • Podczas gotowania przygotuj resztę warzyw (marchew, cebulę, pora, selera, korzeń pietruszki lub opcjonalnie batata): umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach i podsmażaj przez 10 minut na patelni. Dla zaostrzenia smaku dodaj drobno posiekany czosnek. Jego porcję dopasuj do własnych preferencji. Mieszankę możesz doprawić szczyptą soli.
  • Ugotowaną soczewicę odcedź na sitku, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Połącz z resztą warzyw i wymieszaj z trzema jajkami.
  • Dodaj przyprawy. To bardzo ważny etap, ponieważ bez nich warzywna kombinacja może okazać się mdła. Nie żałuj sobie świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, sproszkowanego imbiru i curry.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja byłaby zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jak piec pasztet z soczewicy? Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz przez godzinę. Danie będzie gotowe, gdy wierzch się zarumieni, a boki zaczną odstawać od brzegów formy.
Smak pasztetu z soczewicy urozmaicisz ulubionymi ziarnami
Smak pasztetu z soczewicy urozmaicisz ulubionymi ziarnami123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść soczewicę?