Ten przepis jest w moim domu od ponad 30 lat. Szyszki z ryżu zawsze robiliśmy na święta

Stos uformowanych ciastek zbożowych w czekoladzie ułożony na zielonym szklanym talerzu, w tle widać fragment innego deseru.
Szyszki z ryżu preparowanego to dla mnie smak świątAnita Walczewska/Dzien Dobry TVNEast News

Spis treści:

  1. Sentymenty w kuchni i przepis, który poznałam w przedszkolu
  2. Dobre, takie bardzo słodkie
  3. Przepis na szyszki z ryżu dmuchanego. W moim domu jest kultowy

Sentymenty w kuchni i przepis, który poznałam w przedszkolu

Zobacz również:

    Dobre, takie bardzo słodkie

    Przepis na szyszki z ryżu dmuchanego. W moim domu jest kultowy

    Dwie kartki papieru zapisane odręcznie, zawierające listę przepisów kulinarnych, w tym orientacyjne ilości składników i krótkie instrukcje przygotowania potraw.
    Oto oryginalny przepis, sprzed 30 latArchiwum autora
    • 1 paczka ryżu preparowanego (dmuchanego)
    • 10 dag krówek
    • 3 łyżki mleka
    • pół tabliczki czekolady (do polewy)
    1. W niedużym rondelku rozpuść krówki z 3 łyżkami mleka. Używaj minimalnej mocy palnika, aby całość się nie przypaliła.
    2. Dodaj ryż, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
    3. Łyżką stołową nabieraj porcje, formując szyszki. Ułóż na półmisku w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.
    4. Rozpuść czekoladę (np. w kąpieli wodnej) i tak powstałą polewą udekoruj szyszki.
    5. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno.
    Pierniki w kształcie choinek, dzwonków oraz innych świątecznych symboli z ozdobą z białego lukru na jasnym tle, obok logo serwisu kulinarnego.
    Zainspiruj się i przygotuj coś pysznego na świąteczny stółCanva ProINTERIA.PL
    "Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat