Ten sekretny składnik sprawi, że jajecznica będzie obłędnie kremowa

W internecie aż roi się od różnorakich przepisów na pyszną, śniadaniową jajecznicę. Każdy lubi zajadać ją z innymi dodatkami, ale jest jeden składnik, który sprawi, że jajecznica będzie obłędnie kremowa. Co należy dodać do jajecznicy, aby wprost rozpływała się w ustach?

Co zrobić, aby jajecznica wyszła idealnie kremowa?
Co zrobić, aby jajecznica wyszła idealnie kremowa?123RF/PICSEL

Na maśle, ze szczypiorkiem, z pajdą świeżego chleba... Każdy ma inny patent na to, z czym i jak przyrządzać jajecznicę. To proste danie z jajek niejednokrotnie jest prawdziwym królem śniadań. Można jednak zgodnie przyznać, że idealna jajecznica jest również kremowa. Gordon Ramsay ma sposób na to, aby w prosty sposób uzyskać kremową konsystencję jajecznicy.

Co dodać do jajecznicy, aby wyszła kremowa?

Okazuje się, że tym sekretnym składnikiem, dzięki któremu jajecznica będzie idealnie gładka i kremowa, jest śmietana. Nie potrzebujesz więc wykwintnych składników. Gordon Ramsay stawia właśnie na jajka, masło, sól, pieprz, szczypiorek i śmietanę.

Pierwszą zasadą idealnej jajecznicy Gordona Ramsaya jest to, aby nie mieszać jajek przed wlaniem ich na patelnię. Nie należy ich również solić bezpośrednio po wbiciu na patelnię, bowiem staną się wodniste. Gordon zaleca również robienie jajecznicy na średnim ogniu. Najważniejszym punktem idealnie kremowej jajecznicy jest dodanie łyżki śmietany przed zdjęciem jajecznicy z patelni. 

Niezależnie od tego, z jakiego przepisu na jajecznicę korzystasz, te zasady sprawią, że będzie rozpływać się w ustach!

"Na zdrowie": Jabłko - symbol urodzaju, płodności i długowiecznościInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas