Teriyaki burrito z kurczakiem
Kolorowo i smacznie!

Składniki
- filet z kurczaka pokrojony w paski – 400 g
- sos sojowy jasny – 5 łyżek
- olej roślinny – 1 łyżka
- ocet ryżowy – 2 łyżki
- miód lub cukier trzcinowy – 2 łyżki
- imbir w proszku – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- brązowy ryż ugotowany – 2 szklanki
- sałata lodowa – 4 liście
- sól i pieprz do smaku
- tortille – 1 opakowanie np. od Dan Cake
4 porcji
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka podsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do osobnej miseczki. Na tę samą patelnię wlać składniki sosu teriyaki - sos sojowy, ocet ryżowy, miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir w proszku. Zagotować przez chwilę, dodać podsmażony filet z kurczaka. Dusić pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Kurczaka przełóż do oddzielnej miseczki, a pozostały na patelni sos teriyaki wymieszać z ugotowanym, brązowym ryżem. Ryż, liście sałaty lodowej i kawałki kurczaka zawinąć w tortille Dan Cake i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Smacznego!