Teriyaki burrito z kurczakiem

Kolorowo i smacznie!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • filet z kurczaka pokrojony w paski – 400 g
  • sos sojowy jasny – 5 łyżek
  • olej roślinny – 1 łyżka
  • ocet ryżowy – 2 łyżki
  • miód lub cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • imbir w proszku – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • brązowy ryż ugotowany – 2 szklanki
  • sałata lodowa – 4 liście
  • sól i pieprz do smaku
  • tortille – 1 opakowanie np. od Dan Cake

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka podsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do osobnej miseczki. Na tę samą patelnię wlać składniki sosu teriyaki - sos sojowy, ocet ryżowy, miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir w proszku. Zagotować przez chwilę, dodać podsmażony filet z kurczaka. Dusić pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Kurczaka przełóż do oddzielnej miseczki, a pozostały na patelni sos teriyaki wymieszać z ugotowanym, brązowym ryżem. Ryż, liście sałaty lodowej i kawałki kurczaka zawinąć w tortille Dan Cake i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

Reklama

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje