Terrina z paluszkami krabowymi
Terrina to popularny francuski specjał podawany na przekąskę.
Składniki:
- 2 pomidory
- 1,2 kg filetów z białych ryb
- 30 dag śmietany
- 6 jajek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- paluszki krabowe
- pęczek szczypiorku
- pół cytryny
- masło do smarowania formy
- sól
- pieprz
- szczypior
1. Pomidory sparz, zdejmij skórę, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Ryby umyj, osusz ręcznikiem papierowym, wyjmij ości, pokrój w drobną kostkę.2. Pomidory, 3/4 ryby, ubitą śmietanę zmiksuj blenderem. Dodaj jajka, koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, pozostałą rybę, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem. Połóż pokrojone paluszki krabowe. Zalej masą.3. Formę przykryj folią aluminiową, włóż do naczynia wypełnionego gorącą wodą, piecz w temp. 150°C przez 1,5 godziny. Wyjmij z piekarnika, zdejmij folię. Nakryj ręcznikiem do ostygnięcia. Przełóż do lodówki, schładzaj kilka godzin. Pokrój w plastry, posyp szczypiorkiem.Czas przygotowania ok. 2 godzin