Terrina z paluszkami krabowymi

Terrina to popularny francuski specjał podawany na przekąskę.

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1,2 kg filetów z białych ryb
  • 30 dag śmietany
  • 6 jajek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • paluszki krabowe
  • pęczek szczypiorku
  • pół cytryny
  • masło do smarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • szczypior

Reklama

1. Pomidory sparz, zdejmij skórę, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Ryby umyj, osusz ręcznikiem papierowym, wyjmij ości, pokrój w drobną kostkę.2. Pomidory, 3/4 ryby, ubitą śmietanę zmiksuj blenderem. Dodaj jajka, koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, pozostałą rybę, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem. Połóż pokrojone paluszki krabowe. Zalej masą.3. Formę przykryj folią aluminiową, włóż do naczynia wypełnionego gorącą wodą, piecz w temp. 150°C przez 1,5 godziny. Wyjmij z piekarnika, zdejmij folię. Nakryj ręcznikiem do ostygnięcia. Przełóż do lodówki, schładzaj kilka godzin. Pokrój w plastry, posyp szczypiorkiem.Czas przygotowania ok. 2 godzin

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje