Terrina z pstrąga i łososia
Dietetycy alarmują: jemy za mało ryb. Dlatego warto wprowadzać do diety starszaka różne potrawy w których będą dania z ryb.
Składniki na 4-6 porcji:
- 50 dag filetów z pstrąga
- 25 dag filetów z łososia
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej
- 500 ml śmietany
- skórka i sok z cytryny
- 4 łyżki białego wina wytrawnego
Sos:
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka śmietany
- 1/2 szklanki wina musującego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotować fasolkę. Łososia pokroić w paski, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką. Pstrąga zemleć, wymieszać ze śmietaną i winem.
2. W formie układać warstwy: 1/3 farszu z pstrąga, połowa pasków łososia, połowa fasolki. Jeszcze raz tak samo i na wierzch pozostały farsz z pstrąga. Przykryć folią. Piec godzinę w kąpieli wodnej w temp. 110°C. 3 Zrobić sos: bulion i śmietanę odparować do 1/3 objętości. Wlać wino, doprawić. Polać sosem terrinę.