Terrina z pstrąga i łososia

Dietetycy alarmują: jemy za mało ryb. Dlatego warto wprowadzać do diety starszaka różne potrawy w których będą dania z ryb.

Łosoś bogaty jest w witaminy A, D, E i B.
Łosoś bogaty jest w witaminy A, D, E i B. 123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 50 dag filetów z pstrąga
  • 25 dag filetów z łososia
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 500 ml śmietany
  • skórka i sok z cytryny
  • 4 łyżki białego wina wytrawnego

Sos:

  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1/2 szklanki wina musującego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotować fasolkę. Łososia pokroić w paski, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką. Pstrąga zemleć, wymieszać ze śmietaną i winem.

2. W formie układać warstwy: 1/3 farszu z pstrąga, połowa pasków łososia, połowa fasolki. Jeszcze raz tak samo i na wierzch pozostały farsz z pstrąga. Przykryć folią. Piec godzinę w kąpieli wodnej w temp. 110°C. 3 Zrobić sos: bulion i śmietanę odparować do 1/3 objętości. Wlać wino, doprawić. Polać sosem terrinę.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas