Składniki: - 1/2 kg filetow z pstrąga, - 1/4 kg filetow z łososia, - 10 dag zielonej fasolki szparagowej, - 1/2 l śmietany, - skórka i sok z cytryny, - 4 łyżki wytrawnego wina białego, - sos,- szklanka bulionu, - szklanka śmietany, - 1/2 szklanki wina musującego, - sol, pieprz Przygotowanie: Łososia pokroić w paski 1 cm, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką. Pstrąga pokroić na kawałki, włożyć na 10 min do zamrażarki. Fasolkę gotować 8 minut, osączyć. Pstrąga zemleć z zimną śmietaną i winem. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą, zostawiając duży zapas poza formą. Układać warstwy: 1/3 farszu pstrąga, połowę łososia, połowę fasolki, 1/3 farszu z pstrąga, resztę łososia, fasolki, przykryć pozostałym farszem z pstrąga. Wierzch wyrównać, przykryć folią. Formę włożyć do większej formy napełnionej do połowy wodą, piec godzinę w kąpieli wodnej w temp. 110°C. Ostudzić. Sos: bulion i śmietanę odparować do 1/3 objętości. Wlać wino, przyprawić. Ciepłą terrinę wyjąć, podawać polaną sosem.