Tiramisu

Polecamy przepis na pyszne, domowe tiramisu.

Tiramisu
Tiramisu© Photogenica

Składniki:

  • okrągłe lub podłużne biszkopty (ilość wg upodobania),
  • amaretto (ilość wg uznania, np. 1/4 szkl.),
  • duża filiżanka zaparzonej mocnej kawy,
  • sproszkowana czekolada lub kakao,
  • op. serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno i dodawaj je stopniowo do masy, mieszając, ale bardzo delikatnie, np. łyżką lub ręczną trzepaczką (aby masa nie opadła).

Amaretto połącz z filiżanką kawy rozpuszczalnej, najlepiej zimnej (kawy może być też nieco więcej, np. szklanka – jej ilość, podobnie jak ilość amaretto, zależy od tego, ilu biszkoptów chcesz użyć do deseru). W kawie z likierem namocz przygotowane biszkopty.

Przygotuj szklane pucharki (deser wygląda pięknie także w szklanej dużej salaterce). W naczyniach poukładaj warstwami: nasączone biszkopty, białą masę i ponownie biszkopty, a na nich znowu masę. Posyp obficie czekoladą i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.

Tiramisu możesz też przygotować w dużej blaszce lub foremce. Po schłodzeniu pokrój je na kawałki jak ciasto (najlepiej nożem moczonym w gorącej wodzie) i serwuj na talerzykach.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas