Tiramisu z malinami i kremem jogurtowym
Wykorzystaj sezon na te pyszne owoce.
Składniki:
- 4 kubeczki (po 50 dag jogurtu)
- 1 op. cukru waniliowego
- 40 dag świeżych malin
- 16 podłużnych ciastek biszkoptowych (tzw. kocie języczki)
- 1/2 szkl. soku malinowego
- 4 łyżki nalewki malinowej
- cukier puder albo miód do smaku
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki
- melisa albo mięta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ciastka biszkoptowe pokrój na połówki. Maliny przebierz, szybko opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Owoce rozłóż na kuchennej ściereczce, aby ociekły i dobrze wyschły.
2. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym. Domieszaj sok oraz skórkę z limonki. Posłodź do smaku cukrem pudrem albo miodem. Sok malinowy wymieszaj z nalewką. Skrop ciastka.
3. W wysokich pucharkach warstwami ułóż: nasączone biszkopty, maliny oraz krem jogurtowy. Trochę świeżych owoców ułóż na wierzchu każdej porcji deseru. Tiramisu udekoruj listkami mięty albo melisy cytrynowej. Do czasu podania trzymaj w lodówce.