To będzie stała pozycja w twoim menu obiadowym. Przepis zdradził sam Okrasa
Szybko, smacznie, zdrowo i tanio – tak w największym skrócie można scharakteryzować pyszną zapiekankę ziemniaczaną, którą z powodzeniem możemy zaserwować na obiad. A gdy dodamy do tego wskazówki kulinarnego autorytetu Karola Okrasy, z przygotowaniem takiego posiłku poradzi sobie nawet amator.

Zapiekanka ziemniaczana wcale nie musi być nudna, o ile wzbogacimy ją o kilka wyjątkowych składników i skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Popularny kucharz Karol Okrasa podzielił się na youtubowym kanale Kuchni Lidla swoimi radami na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z kremowym sosem śmietanowym i kaparami.
Zatem czas na zrobienie zakupów, wyposażenie się w niezbędne składniki i do dzieła!
Zapiekanka ziemniaczana - składniki
Zapiekanka
- 4 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 30 g masła,
- 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1 kg mączystych ziemniaków,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 50 g kaparów,
- 150 g sera edam,
- sól.
Salsa do zapiekanki
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 20 g kaparów,
- oliwa.
Zapiekanka ziemniaczana - przepis
Cebule kroimy w cienkie piórka i przesmażamy ją na patelni z olejem, doprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Do cebuli dodajemy również masło. Cebulę chcemy skarmelizować, dlatego powoli i długo powinniśmy ją prażyć.
Do podprażonej cebulki wlewamy na patelnię bulion oraz śmietankę, całość podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika. Gdy zawartość patelni nieco się zredukuje, przekładamy do środka ziemniaki pokrojone w pół-plastry. Całość dokładnie mieszamy.
Po 5 minutach gotowania się ziemniaków dodajemy odsączone z zalewy kapary. Całość gotujemy jeszcze przez minutę.
Naczynie do zapiekana smarujemy odrobiną oleju i wykładamy do niej zawartość patelni. Pergamin zwilżamy wodą i gnieciemy w dłoni, następnie przykrywamy nim naczynie do pieczenia. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i pieczemy przez godzinę.
Ser edam kroimy w cienki plastry lub ścieramy na tarce. Po godzinie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, nakładamy na wierzch ser i wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut, żeby ser się roztopił.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy kapary i oliwę. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną salsą ozdabiamy naszą zapiekankę.