To będzie stała pozycja w twoim menu obiadowym. Przepis zdradził sam Okrasa

Szybko, smacznie, zdrowo i tanio – tak w największym skrócie można scharakteryzować pyszną zapiekankę ziemniaczaną, którą z powodzeniem możemy zaserwować na obiad. A gdy dodamy do tego wskazówki kulinarnego autorytetu Karola Okrasy, z przygotowaniem takiego posiłku poradzi sobie nawet amator.

Jak zrobić pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kremowym sosem i kaparami?
Jak zrobić pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kremowym sosem i kaparami?123RF/PICSEL

Zapiekanka ziemniaczana wcale nie musi być nudna, o ile wzbogacimy ją o kilka wyjątkowych składników i skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Popularny kucharz Karol Okrasa podzielił się na youtubowym kanale Kuchni Lidla swoimi radami na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z kremowym sosem śmietanowym i kaparami.

Zatem czas na zrobienie zakupów, wyposażenie się w niezbędne składniki i do dzieła!

Zapiekanka ziemniaczana - składniki

Zapiekanka

  • 4 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 30 g masła,
  • 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 50 g kaparów,
  • 150 g sera edam,
  • sól.

Salsa do zapiekanki

  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 20 g kaparów,
  • oliwa.

Zapiekanka ziemniaczana - przepis

Cebule kroimy w cienkie piórka i przesmażamy ją na patelni z olejem, doprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Do cebuli dodajemy również masło. Cebulę chcemy skarmelizować, dlatego powoli i długo powinniśmy ją prażyć.

Do podprażonej cebulki wlewamy na patelnię bulion oraz śmietankę, całość podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika. Gdy zawartość patelni nieco się zredukuje, przekładamy do środka ziemniaki pokrojone w pół-plastry. Całość dokładnie mieszamy.

Po 5 minutach gotowania się ziemniaków dodajemy odsączone z zalewy kapary. Całość gotujemy jeszcze przez minutę.

Naczynie do zapiekana smarujemy odrobiną oleju i wykładamy do niej zawartość patelni. Pergamin zwilżamy wodą i gnieciemy w dłoni, następnie przykrywamy nim naczynie do pieczenia. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i pieczemy przez godzinę.

Ser edam kroimy w cienki plastry lub ścieramy na tarce. Po godzinie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, nakładamy na wierzch ser i wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut, żeby ser się roztopił.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy kapary i oliwę. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną salsą ozdabiamy naszą zapiekankę.

Osiem cech, które świadczą o inteligencji emocjonalnejINTERIA.PL