To już czas! Nastaw piernik staropolski - sprawdzony przepis babci Marysi
Nieodłączny symbol świąt Bożego Narodzenia - piernik. Jego smak i zapach to kwintesencja wszystkiego, co w korzennych, świątecznych ciastach kochamy najbardziej. Ten w wersji staropolskiej zawdzięcza swoją unikalną teksturę długiemu leżakowaniu. Co roku w listopadzie w polskich domach zagniata się ciasto, które po leżakowaniu, pieczone tuż przed świętami niechybnie zwiastuje nadchodzący świąteczny czas. Mamy dla was sprawdzony przepis babci Marysi!
Piernik staropolski przygotowuje się dwuetapowo - najpierw, najpóźniej w okolicy połowy listopada zagniatamy ciasto, następnie około 5-7 dni przed świętami pieczemy ciasto.
Spis treści:
Piernik staropolski - składniki na ciasto dojrzewające
- 300 g masła
- 500 g miodu
- 250 g cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 3 duże jajka
- 20 g (3 płaskie łyżeczki) sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika
Piernik staropolski - wykonanie
- Masło, miód i cukier podgrzewamy na małym ogniu - wszystkie składniki powinny się rozpuścić i połączyć tak, aby nie były wyczuwalne grudki cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przestudzonego rozpuszczonego masła, miodu i cukru dodajemy jajka, mleko, sodę i sól, dokładnie mieszamy rózgą. W misie miksera umieszczamy mąkę, wlewamy zawartość garnka, dodajemy przyprawę korzenną i miksujemy - ciasto będzie dość lepiące i gęste.
- Ciasto na piernik staropolski przekładamy do naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) i odkładamy do leżakowania i dojrzewania w chłodne miejsce (lodówka lub spiżarnia). W niskiej temperaturze ciasto stężeje i nabierze korzennego aromatu.
- Piernik staropolski pieczemy około 5-7 dni przed świętami, aby miał czas zmięknąć i rozwinąć smak.
- Ciasto wyciągamy na blat, dzielimy na trzy równe części. Każdą z części będziemy piec osobno w prostokątnej blaszce o wymiarach około 38x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wałkujemy pierwszą część ciasta na prostokąt o wymiarach blaszki, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru, studzimy.
- Analogicznie postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Następnie wystudzone blaty ciasta smarujemy wybranym przełożeniem.
Piernik staropolski - składniki na przełożenie
Tradycyjnie piernik staropolski przekłada się powidłami śliwkowymi - do przełożenia ciasta z powyższych proporcji potrzeba około 1 kg powideł. Można także użyć ulubionej konfitury np. malinowej, dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki albo marmolady różanej.
Piernik staropolski można także przełożyć kremem czekoladowym a w zdrowszej wersji kremem z daktyli lub domową nutellą z orzechów laskowych.
Zobacz także: Jak zrobić domową nutellę
Po przełożeniu układamy ciasto w formie, przykrywamy ściereczką i obciążamy (np. deską do krojenia) i ponownie odkładamy w chłodne miejsce na około 5 dni, aby ciasto skruszało.
Piernik staropolski - polewa
Ostatnim etapem przygotowania piernika staropolskiego jest oblanie go polewą czekoladową - można przygotować ją z każdego rodzaju czekolady.
Składniki na polewę:
- 400 g dowolnej czekolady - ciemnej, mlecznej lub gorzkiej
- 400 g śmietanki 30%
Polewa na piernik staropolski wykonanie
W garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy całość rózgą, do uzyskania gładkie polewy. Przełożony piernik dzielimy na trzy części. Każdą oblewamy ciepłą polewą i dekorujemy według uznania bakaliami, skórką pomarańczy, czerwonym pieprzem itd. Odstawiamy w chłodne miejsce, by polewa stężała.
Piernik długo zachowuje świeżość i z dnia na dzień jest coraz lepszy, warto poświęcić mu trochę czasu, aby móc delektować się nim w czasie świąt.
Zobacz także: Jak zrobić pierniczki świąteczne