To już czas! Nastaw piernik staropolski - sprawdzony przepis babci Marysi

Za przygotowanie piernika staropolskiego warto zabrać się już w listopadzie
Za przygotowanie piernika staropolskiego warto zabrać się już w listopadzieWojciech Strozyk/East News
Za przygotowanie piernika staropolskiego warto zabrać się już w listopadzie
Za przygotowanie piernika staropolskiego warto zabrać się już w listopadzie123RF/PICSEL

Piernik staropolski - składniki na ciasto dojrzewające

  • 300 g masła
  • 500 g miodu
  • 250 g cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 20 g (3 płaskie łyżeczki) sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika

Piernik staropolski - wykonanie

  1. Masło, miód i cukier podgrzewamy na małym ogniu - wszystkie składniki powinny się rozpuścić i połączyć tak, aby nie były wyczuwalne grudki cukru. Odstawiamy do przestygnięcia. 
  2. Do przestudzonego rozpuszczonego masła, miodu i cukru dodajemy jajka, mleko, sodę i sól, dokładnie mieszamy rózgą. W misie miksera umieszczamy mąkę, wlewamy zawartość garnka, dodajemy przyprawę korzenną i miksujemy - ciasto będzie dość lepiące i gęste. 
  3. Ciasto na piernik staropolski przekładamy do naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) i odkładamy do leżakowania i dojrzewania w chłodne miejsce (lodówka lub spiżarnia). W niskiej temperaturze ciasto stężeje i nabierze korzennego aromatu. 
  4. Piernik staropolski pieczemy około 5-7 dni przed świętami, aby miał czas zmięknąć i rozwinąć smak. 
  5. Ciasto wyciągamy na blat, dzielimy na trzy równe części. Każdą z części będziemy piec osobno w prostokątnej blaszce o wymiarach około 38x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Wałkujemy pierwszą część ciasta na prostokąt o wymiarach blaszki, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru, studzimy. 
  7. Analogicznie postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Następnie wystudzone blaty ciasta smarujemy wybranym przełożeniem.
Do piernika staropolskiego na etapie przygotowywania ciasta można także dodać orzechy włoskie
Do piernika staropolskiego na etapie przygotowywania ciasta można także dodać orzechy włoskie Wojciech Strozyk/East News

Piernik staropolski - składniki na przełożenie

Piernik staropolski - polewa

  • 400 g dowolnej czekolady - ciemnej, mlecznej lub gorzkiej
  • 400 g śmietanki 30%
Boże Narodzenie na świecie. Czy znacie takie zwyczaje?Interia.tv