To pożywne danie uwielbia cała rodzina. Placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim robię od lat

InteriaKobieta Redakcja

Placki ziemniaczane podane z gulaszem mięsnym, w którym widoczne są kawałki mięsa, marchew, papryka oraz gęsty, aromatyczny sos, całość ułożona na szarym talerzu na drewnianym stole, w tle widoczne główki czosnku i pomidory.
Placki ziemniaczane z gulaszem to idealne danie na zimowe chłodyDarius Dzinnik123RF/PICSEL

Składniki

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na gulasz:

  • 60 dag wieprzowiny,
  • 30 dag boczku,
  • po jednej papryce czerwonej i zielonej,
  • 2 cebule,
  • pół marchewki
  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki pasty paprykowej,
  • 1 łyżka mąki,
  • po jednej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zapraszamy na www.kobieta.interia.pl/kuchnia>>>
Zapraszamy na www.kobieta.interia.pl/kuchnia>>>CanvaINTERIA.PL