Upiekłam pierniczki z przepisu babci. Zawsze wychodzą puchate i aromatyczne

Natalia Jabłońska

Oprac.: Natalia Jabłońska

Talerz z piernikami w kształcie choinek, gwiazdek i bałwanków, posypanymi delikatnie cukrem pudrem, ustawiony na jasnym, drewnianym tle.
Pierniczki z przepisu mojej babci zawsze wychodzą pyszne - miękkie, puchate i aromatyczneArchiwum autora

Spis treści:

  1. Przepis na pyszne pierniczki - sekret udanego ciasta
  2. Przygotowanie ciasta na pierniczki
  3. Jak przygotować i piec pierniczki?

Przepis na pyszne pierniczki - sekret udanego ciasta

  • 3 szklanki mąki tortowej;
  • szklanka cukru;
  • ¾ kostki masła;
  • ¾ szklanki miodu płynnego;
  • 3 łyżki powideł śliwkowych;
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.;
  • 4 żółtka jaj;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 1 łyżeczka kakao;
  • 1 łyżeczka imbiru;
  • pół łyżeczki każdej z przypraw: czarny pieprz, gałka muszkatołowa, zmielone goździki.

Przygotowanie ciasta na pierniczki

Ręka trzyma przekrojonego piernika oprószonego cukrem pudrem, na talerzu w tle ułożone są inne pierniki w kształcie serc i gwiazdek.
Pierniczki wychodzą puszyste i mięciutkie, a korzenny zapach i smak jest mocno wyczuwalnyArchiwum autora

Jak przygotować i piec pierniczki?

Zobacz również:

Pierniki w kształcie choinek, dzwonków oraz innych świątecznych symboli z ozdobą z białego lukru na jasnym tle, obok logo serwisu kulinarnego.
Zainspiruj się i przygotuj coś pysznego na świąteczny stółCanva ProINTERIA.PL
Przyprawa do piernika krok po krokuSMAKER.PLINTERIA.PL