Torcik biszkoptowy z mascarpone
Idealny dla miłośników bajaderek. Łatwo go przygotować, a czas oczekiwania można skrócić, korzystając z przepisów na jego ekspresową wersję.
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w kostkę masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtko i śmietanę. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wylep nim dno tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i wstaw formę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 25 minut, ostudź.
2. Zrób masę bajaderkową. Masło rozpuść w garnku z wodą, cukrem oraz kakao. Gdy masa będzie gładka i jednolita, zdejmij z ognia, wystudź. Dżem zblenduj z rodzynkami, serkiem i aromatem. Przełóż do ostudzonej masy. Dodaj pokruszone biszkopty. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
3. Masę wyłóż na ostudzone kruche ciasto. Wierzch grubo posyp wiórkami z ciemnej oraz białej czekolady. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.
Takie same składniki, całkie inny deser
Goście będą za chwilę i nie masz czasu, by upiec spód, a później jeszcze długo czekać, aż torcik stężeje w lodówce? Przygotuj masę bajaderkową (bez biszkoptów) i podaj ją nieco inaczej. Oto nasze pomysły.
Apetyczne pucharki
Biszkopciki wsyp na dno szerokich szklaneczek. Skrop kawą wymieszaną z odrobiną likieru migdałowego lub innego alkoholu. Nałóż masę bajaderkową. Posyp startą czekoladą.
Torcik wafelkowy
Masą bajaderkową cienko posmaruj 5 dużych prostokątnych andrutów. Każdy posyp mieszanką zmielonych lub drobno posiekanych orzechów. Złóż jak torcik, obciąż deseczką. Po 30 min chłodzenia pokrój na kawałki.