Reklama

Reklama

Torcik biszkoptowy z mascarpone

Idealny dla miłośników bajaderek. Łatwo go przygotować, a czas oczekiwania można skrócić, korzystając z przepisów na jego ekspresową wersję.

Czas przyrządzenia: 30 min + oczekiwanie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - spód:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

Składniki - bajaderka:

  • 30 dag biszkoptów
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 słoik gładkiego dżemu z czarnych porzeczek
  • mała paczka rodzynek
  • 1 aromat waniliowy
  • wiórki z gorzkiej i białej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier  i pokrojone w kostkę masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtko i śmietanę. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wylep nim dno tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i wstaw formę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.  Piecz ok. 25 minut, ostudź. 

Reklama

2. Zrób masę bajaderkową. Masło rozpuść w garnku  z wodą, cukrem oraz kakao. Gdy masa będzie gładka i jednolita, zdejmij z ognia, wystudź. Dżem zblenduj z rodzynkami, serkiem  i aromatem. Przełóż do ostudzonej masy. Dodaj pokruszone biszkopty.  Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. 

3. Masę wyłóż na ostudzone kruche ciasto. Wierzch  grubo posyp wiórkami z ciemnej oraz białej czekolady. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.

Takie same składniki, całkie inny deser

Goście będą za chwilę i nie masz czasu, by upiec spód, a później jeszcze długo czekać, aż torcik stężeje w lodówce? Przygotuj masę bajaderkową (bez biszkoptów) i podaj ją nieco inaczej. Oto nasze pomysły.

Apetyczne pucharki

Biszkopciki wsyp na dno szerokich szklaneczek. Skrop kawą wymieszaną  z odrobiną likieru migdałowego lub innego alkoholu. Nałóż masę bajaderkową. Posyp startą czekoladą.

Torcik wafelkowy

Masą bajaderkową cienko posmaruj 5 dużych prostokątnych andrutów. Każdy posyp mieszanką zmielonych lub drobno posiekanych orzechów. Złóż jak torcik, obciąż  deseczką. Po  30 min chłodzenia pokrój na kawałki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje