Torcik biszkoptowy z mascarpone

Idealny dla miłośników bajaderek. Łatwo go przygotować, a czas oczekiwania można skrócić, korzystając z przepisów na jego ekspresową wersję.

Torcik biszkoptowy z mascarpone
Torcik biszkoptowy z mascarpone123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier  i pokrojone w kostkę masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtko i śmietanę. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wylep nim dno tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i wstaw formę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.  Piecz ok. 25 minut, ostudź. 

2. Zrób masę bajaderkową. Masło rozpuść w garnku  z wodą, cukrem oraz kakao. Gdy masa będzie gładka i jednolita, zdejmij z ognia, wystudź. Dżem zblenduj z rodzynkami, serkiem  i aromatem. Przełóż do ostudzonej masy. Dodaj pokruszone biszkopty.  Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. 

3. Masę wyłóż na ostudzone kruche ciasto. Wierzch  grubo posyp wiórkami z ciemnej oraz białej czekolady. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.

Takie same składniki, całkie inny deser

Goście będą za chwilę i nie masz czasu, by upiec spód, a później jeszcze długo czekać, aż torcik stężeje w lodówce? Przygotuj masę bajaderkową (bez biszkoptów) i podaj ją nieco inaczej. Oto nasze pomysły.

Apetyczne pucharki

Biszkopciki wsyp na dno szerokich szklaneczek. Skrop kawą wymieszaną  z odrobiną likieru migdałowego lub innego alkoholu. Nałóż masę bajaderkową. Posyp startą czekoladą.

Torcik wafelkowy

Masą bajaderkową cienko posmaruj 5 dużych prostokątnych andrutów. Każdy posyp mieszanką zmielonych lub drobno posiekanych orzechów. Złóż jak torcik, obciąż  deseczką. Po  30 min chłodzenia pokrój na kawałki.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas