Torcik „Leśny mech”

Oryginalny wypiek - warto spróbować!

Czas przyrządzenia: 85 minut
Składniki dla: 12 osób

Składniki

  • 3 jajka
  • po 1 i 1/3 szkl. cukru i oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 op. (45 dag) mrożonego szpinaku
  • 1 i 1/4 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • drobne czerwone owoce
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Szpinak rozmroź i dobrze osącz. Jajka utrzyj z cukrem.  Pod koniec wlej olej oraz olejek waniliowy. Mąkę połącz  z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż szpinak. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez godzinę. Wystudź. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę. Delikatnie wymieszaj krem. Ciasto rozetnij. Blaty przełóż 1/2 kremu, resztę przełóż do szprycy i wyciśnij rozetki na wierzch tortu. Udekoruj listkami bazylii oraz owocami, np. żurawiną albo porzeczkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje