Reklama

Reklama

Torcik Melba

Malinowo-brzoskwiniowe cudo.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 225 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g siekanych pistacji
  • 300 g mrożonych malin
  • Puszka brzoskwiń (425 ml)
  • 12 płatków żelatyny
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • Sok z połowy cytryny
  • 600 g śmietany kremówki

Reklama

 Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody, wsypując 100 g cukru i opakowanie cukru waniliowego. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, i pistacjami (odłożyć łyżkę pistacji do dekoracji). Wmieszać do masy jajecznej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (26 cm), wyrównać. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut, ostudzić.

Maliny rozmrozić, 20 malin odłożyć do dekoracji. Brzoskwinie osączyć na sicie. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, 125 g cukru i opakowaniem cukru waniliowego. 400 g śmietany ubić. Brzoskwinie i maliny oddzielnie zmiksować. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić, wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą masy. Wmieszać bitą śmietanę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmiksowane maliny, do drugiej zmiksowane brzoskwinie. 2/3 masy brzoskwiniowej rozsmarować na spodzie ciasta, wstawić na 10 minut do zamrażalnika. Pozostałą masę brzoskwiniową wymieszać z 1/3 masy malinowej, nałożyć kolejną warstwę i wstawić na minut do zamrażalnika. Na końcu nałożyć masę malinową i odstawić tort w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Tort uwolnić z formy. 200 g śmietany ubić, posmarować brzegi i dekorować powierzchnię tortu. Do dekoracji użyć również maliny i posiekane pistacje.

Dowiedz się więcej na temat: Torcik Melba

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje