Torcik raffaello
Nie lada gratka dla miłośników egzotycznych smaków. Połączenie ananasa i kokosa to prawdziwa uczta smaków. Ciasto jest tak pyszne, że znika w mgnieniu oka.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj ze szklanką cukru. Dalej ucierając, dodawaj obie mąki, proszek do pieczenia oraz 5 dag wiórków kokosowych. Na koniec połącz masę z łyżką rumu i pianą z białek.
2. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C 30-35 minut. Wyjmij, schłodź, przekrój na dwa blaty.
3. Kremówkę podgrzej w rondlu. Wrzuć połamaną na kawałki białą czekoladę. Ogrzewaj do rozpuszczenia. Ostudź, odstaw na noc do lodówki. Ubij na sztywno. Krążki ananasa osącz z zalewy. Jeden blat posmaruj częścią kremu śmietanowego, obłóż ananasami. Nałóż kolejną warstwę kremu i drugi blat. Ozdób resztą kremu i wiórków.