Reklama

Torcik raffaello

Nie lada gratka dla miłośników egzotycznych smaków. Połączenie ananasa i kokosa to prawdziwa uczta smaków. Ciasto jest tak pyszne, że znika w mgnieniu oka.

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • cukier
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 l kremówki
  • 15 dag białej czekolady
  • 10 dag wiórków
  • ananas z puszki
  • rum

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj ze szklanką cukru. Dalej ucierając, dodawaj obie mąki, proszek do pieczenia oraz 5 dag wiórków kokosowych. Na koniec połącz masę z łyżką rumu i pianą z białek.

2. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C 30-35 minut. Wyjmij, schłodź, przekrój na dwa blaty.

3. Kremówkę podgrzej w rondlu. Wrzuć połamaną na kawałki białą czekoladę. Ogrzewaj do rozpuszczenia. Ostudź, odstaw na noc do lodówki. Ubij na sztywno. Krążki ananasa osącz z zalewy. Jeden blat posmaruj częścią kremu śmietanowego, obłóż ananasami. Nałóż kolejną warstwę kremu i drugi blat. Ozdób resztą kremu i wiórków.

Reklama
Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: ciasta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy