Torcik w czterech smakach
Takie ciasto to recepta na przedwiosenną chandrę
Sposób przygotowania
1. Spód: stop 1 czekoladę, przestudź ją. Wymieszaj z olejem. Mąkę z proszkiem wsyp do masy czekoladowej. Dodaj jajka i cukier. Wymieszaj. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz ok. 30 minut w 175 st. C (góra i dół). Wystudź.
2. Każde opakowanie galaretki przesyp do oddzielnej miseczki. Zalej je po 1/2 szklanki wrzątku. Wymieszaj. Poczekaj, aż galaretki zaczną gęstnieć - powinny nabrać konsystencji oliwy. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż folią spożywczą. Włóż do niej czekoladowy spód.
3. Kolejno ubijaj po 1 szklance mleka. Do jednej porcji mleka dodaj kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wrzątku i 1 galaretkę ananasową. Do drugiej porcji dolej galaretkę pomarańczową, a do trzeciej drugą galaretkę ananasową. Na spód w tortownicy wylej najpierw kawową piankę, potem pomarańczową i ananasową. Rób to ostrożnie, aby kolory się nie pomieszały. Schładzaj 4-5 godzin. Stop resztę czekolady, posmaruj nią tort.