Torcik ziemniaczany
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Składniki
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 50 dag mrożonego szpinaku
- 40 dag ziemniaków
- 2 obrane cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag żółtego sera w plasterkach
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 jajka tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Szpinak rozmroź i osącz. Ziemniaki obierz, potnij w plasterki. Cebule posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozgrzej masło, podduś na nim szpinak, czosnek i połowę cebuli. Przypraw solą, pieprzem oraz muszkatem. Mięso wymieszaj z pozostałą cebulą i jajkami. Przypraw do smaku. Formę posmaruj tłuszczem.2. Na spodzie formy równomiernie rozłóż mięsną masę. Na niej plasterki ziemniaków, a potem szpinak.3. Plasterki sera potnij w paseczki, ułóż z nich kratkę na wierzchu zapiekanki. Piecz 50 min w temp. 200 st.