Torciki leśniczyny
Porzeczki, truskawki, maliny... aż żal ich nie jeść. Ten przepis pozwoli połączyć wszystkie owoce lata w jednym cieście.
Składniki:
- 80 dag drobnych owoców: czerwonych porzeczek, malin, jeżyn, jagód
- 4 serki waniliowe
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
- opakowanie galaretki malinowej
- szklanka śmietany kremówki
- 4 łyżki ajerkoniaku
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- dwie płaskie łyżki cukru
- 1/2 szklanki białego wina
Przygotowanie:
Owoce opłucz, osusz, podziel je na dwie równe części. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw na kilka minut.
Galaretkę malinową rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź.
Serki wymieszaj z likierem oraz skórką startą z cytryny. Śmietanę ubij na sztywno.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Masę z serków połącz z bitą śmietaną i żelatyną. Rozlej do 6 foremek (ew. dużej tortownicy).
Na torcikach rozłóż połowę owoców. Zalej je galaretką. Torciki wstaw do lodówki na około 5 godzin.
Pozostałe owoce posyp cukrem, zalej winem. Mocno schłodź. Obłóż nimi gotowe torciki tuż przed podaniem.