Torciki leśniczyny

Porzeczki, truskawki, maliny... aż żal ich nie jeść. Ten przepis pozwoli połączyć wszystkie owoce lata w jednym cieście.

Torcik z porzeczkami
Torcik z porzeczkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag drobnych owoców: czerwonych porzeczek, malin, jeżyn, jagód
  • 4 serki waniliowe
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • opakowanie galaretki malinowej
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • dwie płaskie łyżki cukru
  • 1/2 szklanki białego wina

Przygotowanie:

Owoce opłucz, osusz, podziel je na dwie równe części. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw na kilka minut.

Galaretkę malinową rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź.

Serki wymieszaj z likierem oraz skórką startą z cytryny. Śmietanę ubij na sztywno.

Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Masę z serków połącz z bitą śmietaną i żelatyną. Rozlej do 6 foremek (ew. dużej tortownicy).

Na torcikach rozłóż połowę owoców. Zalej je galaretką. Torciki wstaw do lodówki na około 5 godzin.

Pozostałe owoce posyp cukrem, zalej winem. Mocno schłodź. Obłóż nimi gotowe torciki tuż przed podaniem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas