Składniki na 4 sztuki: - 175 g chudego twarożku, - 20 g fruktozy, - 4 łyżki oleju, - 60 ml mleka (1,5 proc), - szczypta soli, - wydrążony miąższ z jednej laski wanilii, - 140 g mąki pszennej (typ 1050), - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - pół słoika moreli dla diabetyków (100g), - 1-2 łyżki wody mineralnej, - słodzik w płynie, - melisa do dekoracji, - tłuszcz do foremek Przygotowanie: 80 g twarożku, olej, mleko, sól, miąższ wanilii wrobić za pomocą robota kuchennego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do powstałej masy, wyrobić. Ciasto wkładać do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec w rozgrzanym do 200 st. C ok 20 minut. Morele odsączyć, pokroić w kostkę. Pozostały twarożek wymieszać z wodą mineralną, dodać morele i dosłodzić słodzikiem w płynie. Ciastka wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia. Masę morelowa nakładać na torciki, dekorować melisą i kawałkami moreli. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal