Tort czekoladowy
Lepszy niż z cukierni.
Składniki:
- 23 dag mąki
- 20 dag cukru
- 10 dag kakao
- 24 dag masła
- 5 jajek
- 22,5 dag gorzkiej czekolady
- 20 dag kwaśnej śmietany
- 1/2 laski wanilii
- 10 dag mlecznej czekolady, cukrowe kwiatki
Przygotowanie:
1. 13 dag mąki wymieszaj z 5 dag cukru i 2 dag kakao. Dodaj 10 dag masła i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Wylep nim spód tortownicy. Piecz 15 min w 180 st.
2. Gorzką czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z pozostałym masłem. Masę odstaw do ostudzenia.
3. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Delikatnie wmieszaj żółtka, a potem gęstą kwaśną śmietanę. Z wanilii wyjmij ziarenka, rozetrzyj. Dodaj do masy. Wsyp pozostałą mąkę i kakao. Na koniec dodaj rozpuszczoną i wystudzoną masę czekoladową, połącz.
4. Ciasto czekoladowe wylej na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piecz 40 minut (środek może pozostać lekko płynny). Wyjmij z formy, wystudź. Mleczną czekoladę nastrugaj ostrym nożem. Tort posyp wiórkami i ozdób kwiatkami.