Tort czekoladowy
Nadesłał Piotr.
Składniki:
Ciasto:
1) 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka),
2) 50g mąki ziemniaczanej (około 6 płaskich łyżek),
3) 150 g. cukru pudru (niepełna szklanka),
4) 50 g. cukru kryształu (3 łyżki),
5) 4 jajka,
6) 20 g. proszku do pieczenia (około 5 płaskich łyżeczek),
7) 5 płaskich łyżek kakao (20g.),
8) 5 płaskich łyżek soku z cytryny (3 cytryny),
9) 1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego
Przygotowanie:
1) Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, żółtka ucieramy z cukrem kryształem. Łączymy utarte żółtka z mąką i cukrem pudrem, dodajemy kakao, zapach rumowy oraz sok z cytryny i miksujemy mieszadłami ucierającymi kilka minut.
2) Ubijamy pianę z ochłodzonych białek w chłodziarce i delikatnie mieszamy z ciastem.
3) Wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC.
Poncz:
Bierzemy 1 ¾ szklanki wrzącej wody (450g.) i zaparzamy w niej czarną herbatę Express, następnie dodajemy 1/2 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki soku z cytryny i 5 łyżek rumu mieszamy i studzimy.
Krem czekoladowy do tortu:
1) 3 torebki po 140g. „Kremu czekoladowego do tortu dr.„Oetkera”,
2) 2 i 1/3 szklanki mleka 2 proc. (580g.),
3) ¾ kostki masła (150g.),
4) ¼ kostki margaryny twardej (60g.),
5) 3/4 szklanki cukru pudru (120g.),
6) 4 i ½ łyżki rumu,
7) 1 tabliczka czekolady ciemnej
Przygotowanie:
1) „Krem czekoladowy dr.„Oetkera” miksujemy z mlekiem, ucieramy masło i margarynę z cukrem pudrem. Miksujemy oba kremy równocześnie dodając rum.
2) Schładzamy powstały krem w chłodziarce 4 godziny.
3) Tort przecinamy ostrym nożem na 3 blaty.
4) Na każdym blacie tortu nasączonym ponczem rozsmarowujemy krem (około 9 czubatych łyżek).
5) Ozdabiamy boki tortu kremem i wiórkami z czekolady ciemnej.
6) Ozdabiamy „koronę” tortu różyczkami przy pomocy szprycy.
7) Na różyczkach, możemy położyć wiśnie lub inne owoce.
8) Do dekoracji tortu można też wykorzystać „Krem śmietankowy dr. Oetkera” w torebkach.