Reklama

Reklama

Tort "Leśny mech": Palce lizać!

To ciasto je się oczami. Wygląda oryginalnie, a smakuje wyjątkowo. Goście i domownicy będą zachwyceni!

Składniki

  • 3 jajka
  • po 1 i 1/3 szkl. cukru i oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 op. (45 dag) mrożonego szpinaku
  • 1 i 1/4 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

Szpinak rozmroź i dobrze osącz. Jajka utrzyj z cukrem. Pod koniec wlej olej oraz olejek waniliowy. Mąkę połącz  z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż szpinak. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.

Reklama

Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez godzinę. Wystudź.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę. Delikatnie wymieszaj krem. Ciasto rozetnij. Blaty przełóż 1/2 kremu, resztę przełóż do szprycy i wyciśnij rozetki na wierzch tortu.

Udekoruj owocami, np. żurawiną lub borówkami.

Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: leśny mech

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje