Tort "Leśny mech": Palce lizać!

Aktualizacja

Tort "Leśny mech" je się oczami! Wygląda oryginalnie, a smakuje wyjątkowo. Goście i domownicy będą zachwyceni! Tort "Leśny mech" wedle naszego przepisu trzeba przygotować chociaż raz!

Tort "Leśny mech" to ciasto ze szpinakiem!
Tort "Leśny mech" to ciasto ze szpinakiem!123RF/PICSEL

Tort "Leśny mech" - przygotowanie

Szpinak rozmroź i dobrze osącz. Jajka utrzyj z cukrem. Pod koniec wlej olej oraz olejek waniliowy. Mąkę połącz  z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż szpinak. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.

Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez godzinę. Wystudź.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę. Delikatnie wymieszaj krem. Ciasto rozetnij. Blaty przełóż 1/2 kremu, resztę przełóż do szprycy i wyciśnij rozetki na wierzch tortu.

Udekoruj owocami, np. żurawiną lub borówkami.

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Babka z marchewkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas