Tort lincki krok po kroku

article cover
Smacznego

Tort lincki krok po kroku

Z pasów ułożyć kratkę na cieście, nadmiar ciasta odciąć. Ciasto posmarować żółtkiem zmieszanym z odrobina wody.
Pozostałe ciasto również rozwałkować między kawałkami folii, zdjąć górną folię, z ciasta wyciąć paski o średnicy 1,5 cm. Folię z paskami wstawić na kilka minut do lodówki.
Okrągłą formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Cisto podzielić – 1/3 umieścić w lodówce. Resztę rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość 3mm, ciasto umieścić w formie, docisnąć, nałożyć konfiturę
Migdały zmielić, razem z mąkę umieścić na stolnicy, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać pokrojone masło, cukier sól, starta skórkę z cytryny, cynamon i goździki. Posiekać nożem, szybko wyrobić ręcznie. Zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce .
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas