Tort makaronowy na sposób boloński
Prosty pomysł na wykwintne połączenie delikatnego mięsa oraz warzyw! Danie jest idealne na rodzinny obiad albo ciepłą kolację.
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory umyj, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Marchewki i cebulę obierz, potnij na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso z marchewką i cebulą. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potem do mięsnej masy dodaj pokrojone pomidory i groszek.
2. Jajka roztrzep wraz z mlekiem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem albo wyłóż folią aluminiową.Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami. Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
3. Tort makaronowy wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. Piecz przez 40-45 minut.