Tort makaronowy na sposób boloński
Prosty pomysł na wykwintne połączenie delikatnego mięsa oraz warzyw! Danie jest idealne na rodzinny obiad albo ciepłą kolację.

Składniki
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 30 dag makaronu spaghetti
- 10 dag zielonego
- groszku (z puszki albo mrożonego)
- 3 pomidory
- 2 duże marchewki, 1 cebula,
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 5 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- suszone zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory umyj, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Marchewki i cebulę obierz, potnij na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso z marchewką i cebulą. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potem do mięsnej masy dodaj pokrojone pomidory i groszek.2. Jajka roztrzep wraz z mlekiem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem albo wyłóż folią aluminiową.Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami. Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
3. Tort makaronowy wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. Piecz przez 40-45 minut.